A kutatásról

A gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételei című kutatás két kérdőíves kutatást tartalmazott:

A piacgazdaság normatív keretei című kutatást
WVS ötödik hullámának magyarországi lekérdezését

"A piacgazdaság normatív keretei" c. empirikus vizsgálatot a DONADÖME Kft. megrendelésére végeztük. Az adatfelvétel a 2009 márciusi Omnibusz kutatás keretei között zajlott (2009. március 12-től 25-ig) 1008 fő megkérdezésével. A kutatás célja a gazdasági kultúra felmérése volt a lakosság körében. Az Omnibusz kutatással egyidejűleg ugyanazon településeken, azonban eltérő kiinduló pontok mentén zajlott a World Value Survey 2009 adatfelvétele is.
A kutatás letölthető dokumentációja (pdf)

A WVS ötödik hullámának magyarországi adatait a Tárki 1007 fő megkérdezésével országos reprezentatív kutatás keretében végezte az ARAGO Zrt megrendelésére 2009. március 14. és április 2-a között.
A kutatás letölthető dokumentációja (pdf)

A Tárki Adatfelvételi osztálya mindkét minta elkészítéséhez többlépcsős, arányosan rétegzett, valószínűségi mintavételi eljárást alkalmazott. A minta konkrét kialakításához véletlen sétás módszert használtak. A mintába kerülő személyeket pedig a Leslie Kish kulcs alkalmazásával választották ki, majd személyes megkérdezés keretében kérdezték őket. Annak érdekében, hogy a mintába került (nem, korcsoport, életkor és településtípus szerint kialakított) csoportok aránya megegyezzen a felnőtt magyar népesség ugyanilyen szempont szerint kialakított csoportjainak arányával, a mintát súlyozták, így a súlyozott minta nem, életkor, településtípus és iskolai végzettség szerinti megoszlása jól illeszkedik a felnőtt népesség megfelelő adataihoz.
A kutatásról
Előzmények
Publikációk
Konferencia
Kapcsolódó kutatások
Támogatók
Sajtó