Mi várható 2015-ben gazdasági téren?

Míg Csehországban pozitív, Lengyelországban és Magyarországon negatív irányba változott az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos közvélemény, valamint különösen a magyarok pesszimisták az ország jövőjét illetően – derül ki a TÁRKI 2015. januári adatfelvételéből.
A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2015 januárjában újra megismételte korábbi adatfelvételét, amelyet négy közép-európai országban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) végzett arról, hogy milyennek vélik a megkérdezettek országuk jelenlegi gazdasági helyzetét, illetve az hogyan változik a következő egy évben. A felmérés 2014. januári és júliusi eredményeiről korábban már beszámoltunk, most arra voltunk kíváncsiak, hogy mi változott az elmúlt fél évben az ország gazdasági helyzetének megítélésével kapcsolatban. Az elmúlt fél évben Csehország esetében folytatódott a 2014-es évben megfigyelt tendencia, azaz továbbra is pozitív irányba változnak az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos vélemények (1. ábra). 2014. januárhoz képest a szlovák válaszadók körében nem történtek nagy változások, a gazdasági helyzettel közepesen elégedettek aránya kismértékben nőtt. Ezzel szemben Lengyelország és Magyarország esetében negatív irányba változott a közvélemény: míg Lengyelországban az elmúlt egy évben előbb nőtt, aztán csökkent az ország gazdasági helyzetét „jónak” tartók aránya, addig Magyarországon kifejezetten negatív irányba mutató változást figyelhetünk meg: a magyarok körében ez az arány összességében majdnem a felére csökkent.

1. ábra: Milyen az ország jelenlegi gazdasági helyzete? (%)
ábra A négy ország közül csak Csehországban emelkedett a következő tizenkét hónapban javulást várók aránya. A szlovákok és a lengyelek esetében nincsenek nagy változások, vagy ingadozik a közvélemény. Magyarországon ezzel szemben folyamatosan és meredeken csökkent azok aránya, akik szerint a közeljövőben jobb lesz az ország gazdasági helyzete, és meredeken nőtt a rosszabb gazdasági helyzetet várók aránya. Egyidejűleg erősen csökkent a „nem tudja” választ adók aránya, illetve (a tavaly júliushoz képest) azoké, akik változatlanságot várnak.


2. ábra: Milyen lesz az ország gazdasági helyzete a következő 1 évben? (%)
ábra

Szeitl Blanka