Mi várható gazdasági téren?

Míg az elmúlt fél évben Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban javult, Magyarországon inkább romlott az ország gazdasági helyzetének megítélése – derült ki a TÁRKI júliusi kutatásából.
A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2014 júliusában megismételte januári adatfelvételét, amelyet négy közép-európai országban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) végzett arról, hogy milyennek vélik a megkérdezettek országuk jelenlegi gazdasági helyzetét, illetve véleményük szerint hogyan változik a következő egy évben.

Az eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy az elmúlt fél évben Csehország, Szlovákia és Lengyelország esetében is pozitív irányba változtak az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos vélemények. Januárhoz képest a csehek körében tapasztalható a legnagyobb változás, majdnem kétszeresére nőtt azoknak az aránya, akik Csehország jelenlegi gazdasági helyzetét jónak látják. Ezzel szemben Magyarországon inkább negatív irányba változott a közvélemény: jóval kevesebben érzik úgy, hogy az ország gazdasági helyzete jó, illetve valamivel többen érzik „közepesnek”, azaz se nem jónak, se nem rossznak, mint januárban.

1.ábra Az Ön véleménye szerint milyen az ország jelenlegi gazdasági helyzete? (%)
ábra

Azzal kapcsolatban, hogy a következő egy évben hogyan fog változni az ország gazdasági helyzete, csak Magyarországon csökkent jelentősen azoknak az aránya, akik szerint a közeljövőben jobb lesz, s nőtt azoké, akik szerint rosszabb lesz. Mind a négy országban nőtt azok aránya, akik a gazdasági helyzet tekintetében változatlanságot várnak, s e véleményt osztók vannak a legtöbben mind a négy országban.

2. ábra: Az Ön véleménye szerint milyen lesz az ország gazdasági helyzete egy év múlva? (%)
ábra


Szeitl Blanka (TÁRKI)