Elkészültünk a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia értékelésével

A TÁRKI, a Kopint-TÁRKI-val és a GKI-vel közösen értékelte a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia céljainak érvényesülését az európai források felhasználása során. Az értékelés az Információs és Technológiai Minisztérium megbízásából, az EU Kohéziós Politikáját szolgáló EU Alapok társfinanszírozásával megvalósuló fejlesztéspolitikai programok értékeléseinek készítésére című vállalkozói keretszerződés keretében készült.

KUTATÁSI ASSZISZTENST KERESÜNK - INDULÓ TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÁSHOZ

Újonnan induló, társadalmi mobilitással foglalkozó kutatáshoz keresünk asszisztenst, aki a kezdetektől támogatást ad a kutatás részletes munkatervének kidolgozásában, szakirodalomfigyelést végez (magas szintű angol nyelvtudás elvárt, más nyelvek előnyt jelentenek) adatbeszerzést és mikroadat elemzést végez a magyar alkalmazott empirikus társadalomkutatás klasszikus adatbázisain (Kolosi-féle rétegződés-modell vizsgálat, Szelényi-Treimann vizsgálat, Magyar Háztartás Panel, Tárki Háztartás Monitor és KSH Mikrocenzus), koordinálja és dokumentálja a kutatás belső (Tárkis) és külső (hazai és külföldi) munkatársainak munkáját, szervezi a kutatási projekt eseményeit, kutatási feljegyzéseket, esetleg tudományos közleményeket készít a kutatás más résztvevőivel közösen.

Találkozó a Helyi Érintettek Bizottságával

A EUROSHIP projekt keretében 2020. szeptember 2-án sor került a Helyi Érintettek Bizottságának első találkozójára. A Bizottság tagjai Joó Kinga (Nagycsaládosok Országos Egyesülete), Pordán Ákos (Kézenfogva Alapítvány) és Rozgonyi-Horváth Ádám (Máltai Szeretetszolgálat). A találkozó során Gábos András kollégánk bemutatta a projektet, illetve részletezte a Tárki és a Bizottságot alkotó civil szervezetek szerepét. Többek között számítunk a szervezetek segítségére a kutatási eredményekkel és ajánlásokkal kapcsolatos visszajelzésekben, illetve a projektben elkészítendő életinterjúk alanyainak kiválasztásában. Beszélgettünk a kutatás módszertanáról és megválaszoltuk a szervezetek képviselőiben felmerült kérdéseket. A projekt során két további hasonló találkozót tervezünk. 

TÁRKI Könyves Kutatás 2020

Az elmúlt hónapokban a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet "TÁRKI Könyves Kutatás 2020" címmel kutatást végzett.
Országos reprezentatív mintán és online kérdőívvel vizsgáltuk a könyvolvasási és könyvvásárlási szokásokat a felnőttek (18 év felettiek) körében. A kutatás a PIÜ (Petőfi Irodalmi Ügynökség) anyagi és a MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) szakmai támogatásával valósult meg. Minden válaszadónak és kitöltőnek köszönjük az együttműködését! A kutatás összefoglalója itt elérhető.

SAJTÓSZEMLE

Tanulmány az IPOLIS bővítéséről

Az InGRID-2 projekt egyik fontos célkitűzése az IPOLIS (Integrated Poverty and Living Conditions Indicator System) bővítése - a jelenleg elérhető gyermekek, fiatalok és idős személyek mellett - további társadalmilag sérülékeny csoportok adataival. Ezen csoportok a fogyatékossággal élő emberek, valamint a migránsok és a migráns hátterű emberek. A romák és az intézményi népesség esetében erre csak később, az adatinfrastruktúra megfelelő fejlesztését követően kerül sor.

KÉRDEZŐBIZTOSOKAT keresünk GYŐRBE

A TÁRKI-val kérdőíves kutatások adatfelvételi munkáira szerződött, adatfelvételt irányító területi instruktorok keresnek kérdezőbiztosokat az ország számos településén, jelenleg Győrben. 18 évet betöltött, legalább középfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik szeretnék idejüket maguk beosztani, jó kapcsolatteremtő képességgel és megfelelő kitartással rendelkeznek, határozott fellépéssel bírnak. Számítógépes ismeret, saját notebook és gépkocsi előnyt jelent. Jelentkezni karrier@tarki.hu email címen folyamatosan lehet önéletrajz és motivációs levél elküldésével.

Hogyan viszonyul egymáshoz a liberalizmus, az illiberalizmus és a despotikus diktatúra?

Az 1683-ban alapított nemzetközi tudományos kiadó, a Brill, 2002-ben indított „Comparative Sociology” c. sorozatának 19. kötetében jelent meg igazgatósági tagunk, Szelényi Iván Mihályi Péterrel közösen írt tanulmánya "The Two Forms of Modern Capitalism: Liberal and Illiberal States" címmel. A cikk a liberalizmus, az illiberalizmus és a despotikus diktatúra összefüggéseit vizsgálva azt a következtetést vonja le, hogy mindaddig, amíg egy illiberális rezsim minimális jogi garanciát nyújt a kapitalista vállalkozások számára, egy kapitalista rendszerhez idomul. Egy despotikus diktatúrában ez elképzelhetetlen.