Kapcsolódó oldalak
A nemzetközi kutatás honlapja:
www.worldinternetproject.org
a magyar kutatás honlapja:
www.wiphungary.hu.


A digitális jövő térképe - Éves gyorsjelentések
pdf file Gyorsjelentés 2001.  right_arrow (1K) megnyit
pdf file Gyorsjelentés 2002.  right_arrow (1K) megnyit
pdf file Gyorsjelentés 2003.  right_arrow (1K) megnyit
pdf file Gyorsjelentés 2004.  right_arrow (1K) megnyit
pdf file Gyorsjelentés 2005.  right_arrow (1K) megnyit
pdf file Gyorsjelentés 2006.  right_arrow (1K) megnyit
pdf file Gyorsjelentés 2007.  right_arrow (1K) megnyit

A magyarországi World Internet Project (WIP)

Társadalom és a digitális technológiák

A nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján jelentős társadalmi és gazdasági változások mentek végbe világszerte.
A kapitalista berendezkedés és a demokratikus többpártrendszer kialakítása Magyarországon - és világszerte - azzal párhuzamosan ment végbe, hogy a kapitalizmus globalizálódott: globális pénzpiacok és termelési hálózatok jöttek létre. A globalizációt, a "világfalu" kialakulását nagymértékben a digitális technológia, az információs és kommunikációs hálózatok fejlődése tette lehetővé.
A számítógépek és az internethasználat terjedése olyan változásokat indított el, amely azon túl, hogy átalakította az érintett gazdasági ágazatokat (távközlés, informatika), a gazdaság egészére is hatással volt, és kiterjedt a társadalmi élet szinte összes szférájára. Az internet és a mobiltelefon használatának elterjedése megváltoztatta az oktatás, a foglalkoztatás formáit, a szabadidő felhasználás alakulását, a személyközi kapcsolathálózatok és a médiafogyasztás mintázatait. Az új információs és kommunikációs eszközök a marketing és a politikai kommunikáció kelléktárában is mindennaposakká váltak. A társadalmi és gazdasági élet szinte minden színterét befolyásoló technológiai változásokat talán nem túlzás "információs forradalomnak" nevezni. Anélkül, hogy a folyamat lezárult volna, elmondható, a világhálózat megjelenése alapvetően változtatta meg az emberek hétköznapjait: másként kommunikálunk, vásárolunk, szórakozunk, tanulunk és dolgozunk, mint a World Wide Web előtti korszakban.
Magyarország ennek a sokrétű és mélyreható változási folyamatnak jelenleg is alanya, és a változások több területen éppen csak elkezdődtek. A World Internet Project magyarországi megvalósítása során arra törekedtünk, hogy felmérjük a digitális technológia terjedésének ütemét, a digitális egyenlőtlenségeket valamint a technológia terjedésének társadalmi hatásait.