2016.01.27.

Továbbra is kihívó nélkül vezet a Fidesz

Őrzi, illetve kismértékben még növelte is előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, januári pártpreferencia-kutatásából.Az elmúlt három hónapban a parlamenti pártok támogatottságában alig találunk változást, egyedül a kormánypártok enyhe erősödése emelhető ki, így a Fidesz-KDNP vezető helyét továbbra sem veszélyezteti egyetlen ellenzéki párt sem. Az ellenzéken belül a két erősebb párt, az összességében második helyezett Jobbik tábora közel kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének, a baloldali pártokat (MSZP, DK, Együtt és PM) egy tömbként kezelve, azaz táborukat összesítve pedig azt találjuk, hogy a baloldali és szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik 2016 januárjában.

A fentiek mögött a pártok támogatottsága október és január között alig mutat lényegi változást: a teljes népességen belül a kormánypártok 28%-ot követően 31%-os támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket találunk. A Jobbik 13% után 12%-on, az MSZP mindkét hónapban 7%-ot, a Demokratikus Koalíció 3%-ot, a Párbeszéd Magyarországért 1%-ot ért el, az Együtt az októberi 1%-ot követően januárban 2%-on áll, az LMP pedig nem mozdult el a 2%-os eredménytől. A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42%-ra csökkent az októberi 45% után.

A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP az őszi 51% után szintén kismértékben, 54%-ra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23% után 20%-ra, az MSZP-é pedig 14%-ról 12%-ra csökkent. A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a Demokratikus Koalíció 6%-os és a Párbeszéd Magyarországért 1%-os támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1% után januárban 3%-on áll, és az LMP eredménye sem változott, 4%-on maradt.

A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2016. január 15 és 20. között zajlott 1001 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás