A korral nő a testsúly...

...és a nagy testsúly a pesszimizmus és a rossz közérzet melegágya – derül ki a TÁRKI Monitor 2014 kutatásból.
A testtömegindex (mely a testmagasságot veti össze a testsúllyal) nagysága alapján öt csoportba osztottuk a magyar felnőtt lakosságot: az alsó ötödbe tartozókat tekintettük (relatíve) soványnak, a felső ötödbe tartozókat (relatíve) túlsúlyosnak.

Nem meglepő módon azt találtuk, hogy már a 30–39 évesek körében erősen csökken a soványak aránya. Míg a 30 év alattiak között a normál alatti és a sovány testsúlyúak csoportjába tartozók aránya 60%, addig a 60 év felettiek alig több mint harmada tartozik ide (1. ábra).

1. ábra: A testsúly szerinti megoszlás a testtömegindex alapján képzett korcsoportokban (%)
ábra


A soványak aránya kor növekedésével a férfiak és a nők körében egyaránt gyorsan csökken.A férfiakhoz képest a nők körében a soványak kezdetben is magasabb aránya még a 2. korcsoportban jól látható, a 3–5. korcsoportokban a nemek közti különbség kisebb, s a legidősebbek körében ismét megnő (2. ábra).

2. ábra: A szélsőséges testsúly szerinti megoszlás a testtömegindex alapján képzett korcsoportokban nemenként (%)
ábra


Az elhízás mértéke és üteme szinte azonos a két nem esetében, de a legidősebbek körében jóval több a túlsúlyos férfi, mint a túlsúlyos nő.

A pesszimizmus és az optimizmus a szélsőséges testtömegindex alapján képzett csoportok esetében erősen eltér az átlagostól: a soványak között magas az optimisták, a túlsúlyosak körében a pesszimisták aránya (3. ábra). Ráadásul a túlsúlyosak kiugróan magas arányban nem érzik magukat egészségesnek.

3. ábra: A jövőkép és az egészségérzet alakulása a testtömegindex alapján képzett csoportokban (%)
ábra


Sik Endre (Tárki)