2014.01.29.

TÁRKI: Pártszimpátiák célegyenesben

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának januári eredményei alapján jelenleg az MSZP könyvelhet el leginkább többletet a baloldali ellenzéki összefogásból: a szocialista párt támogatottsága kismértékben nőtt, az Együtt 2014 – PM szövetségé és a Demokratikus Koalícióé pedig lényegében változatlan. Mindeközben a Fidesz-KDNP népszerűsége a korábbiaktól nem tér el számottevően, így a kormánypártok továbbra is jelentős előnnyel vezetnek.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szokásos időrend szerint a hónap közepére tervezett adatfelvétele januárban épp egybeesett a baloldali ellenzéki pártok közös listaállításának bejelentésével illetve az azt követő első héttel. Az így nyert adatok tükrében az összefogást alkotó pártok közül az MSZP valamelyest erősödött, míg az összefogásban érdekelt másik két parlamenti párt, az Együtt 2014 – PM és a Demokratikus Koalíció népszerűsége nem változott.


A januári adatok szerint a teljes népesség körében a decemberi 28% után 29%-on áll a Fidesz-KDNP, a pártválasztók körében pedig a kormánypártok előző havi 47%-os támogatottsága januárban 49%-on áll. Az ellenzéki összefogást alkotó MSZP, Együtt 2014 – PM és Demokratikus Koalíció együttes támogatottsága a pártválasztók körében januárban 35%.

Az ellenzéki pártokat külön vizsgálva az MSZP támogatottsága a teljes népességen belül 11%-ról 14%-ra, a pártválasztók körében pedig 19%-ról 23%-ra emelkedett. Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességre vetítve az előző és a jelen hónapban egyaránt 4%, a pártválasztók körében pedig decemberben 7%, januárban pedig 6% volt. A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül a decemberi 4% után 3%-ot, a pártválasztók között pedig 7% után 6%-ot kapna.


A Jobbikra a teljes népesség 8%-a szavazott volna decemberben és januárban egyaránt, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 14%-on állt a párt. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül 3%-ról 1%-ra csökkent, a pártválasztók körében pedig 4%-ról 2%-ra esett. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya a decemberi 42%-ról 40%-ra módosult.

Az adatfelvétel 2014. január 15-22. között zajlott.

A korábbi évekkel ellentétben a TÁRKI a 2014. április 6-i országgyűlési választások előtt nem készít külön választási előrejelzést sem az egyéni választókörzetek eredményére, sem pedig a parlamenti mandátumok várható eloszlására. Közöljük viszont a havi rendszerességgel vizsgált pártpreferencia-adatokat a teljes népességre és a pártválasztókra vetítve. A választások előtt utoljára 2014. március 26-án jelenik meg a közleményünk. Tíz nappal a választások előtt ez azonban inkább a politikai hangulat jelzésére, mintsem választási előrejelzésre alkalmas. Az új választási rendszerből adódó bizonytalanságok és egy pontos előrejelzés igen magas költségei nem teszik lehetővé, hogy megbízható prognózist készítsünk az idei parlamenti választások előtt.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás