2013.12.19.

TÁRKI: 2013-as trendek a pártpreferenciák terén

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának decemberi eredményei alapján nem történt elmozdulás a választók pártszimpátiájában az előző hónaphoz képest, az év egésze során azonban már számos jelentősebb változást rögzíthettünk. 2013 egésze során ugyanis nőtt a pártot választani tudók aránya és ezzel párhuzamosan erősödött a Fidesz is, míg a baloldali ellenzéki pártok együttes támogatottsága lényegében változatlan, de belső átrendeződés történt e csoporton belül.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján decemberben nem változott a választók pártszimpátiája novemberhez képest. Az elmúlt egy év során azonban több olyan trend is kimutatható, amelyek az összes szavazói csoportot érintik. Alapvető változás, hogy az év folyamán csökkent a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya, azaz egyre többen tudnak pártot választani. Amekkora mértékben nőtt a pártot választók aránya, nagyjából ugyanakkora mértékben nőtt a Fidesz-KDNP tábora is. A baloldali pártok összesített támogatottsága ezzel szemben változatlan, az év során azonban számottevő mértékű belső átrendeződést figyelhetünk meg: kissé csökkent az MSZP és önmagához képest jelentősen nőtt a Demokratikus Koalíció tábora; ez utóbbi a teljes népesség körében az év eleji 1%-os mélypontról decemberre 4%-ra nőtt és ezzel beérte az Együtt 2014 – PM-et, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig meg is előzi azt. Nem nagyon változott a Jobbik szavazótábora az év során, de kivehető egy gyenge csökkenő trend, különösen a pártválasztók körében.


Decemberben tehát se a Fidesz-KDNP, se az MSZP támogatottsága nem változott statisztikailag értékelhető mértékben. A teljes népesség körében a novemberi 27% után 28%-ot kapnának a kormánypártok, az MSZP pedig 12% után 11%-on áll. A pártválasztók körében sem történt érdemi elmozdulás: a Fidesz-KDNP novemberben 48%-ot, decemberben pedig 47%-ot szerezne, az MSZP pedig júliustól novemberig 20%-ot, decemberben pedig 19%-ot kapott volna egy „most vasárnapi választáson”. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: novemberben a választók összesen 43%-a, decemberben 42%-a tartozott ebbe a két csoportba.


A kisebb parlamenti pártok támogatottsága terén is a változatlanság jellemzi az előző egy hónapot. A Jobbik-szavazók aránya a teljes népesség körében novemberben 7%, decemberben 8%, a pártválasztók között pedig 13% és 14% volt. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül 2% után 3%, a pártválasztók körében pedig 3%-ot követően 4%. Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességen belül az 5%-os november után 4% decemberben, a pártválasztók körében pedig 9%-ról 7%-ra változott. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül a novemberi 3%-ot követően decemberben 4%, a pártválasztók között pedig 6% után 7%-ot tesz ki.

Az adatfelvétel 2013. december 4-11. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás