2013.11.27.

TÁRKI: Formálódó pártpreferenciák, változatlan arányok

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának novemberi eredményei alapján nem történt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában. Annak ellenére igaz ez, hogy a bizonytalan szavazók aránya csökkent az elmúlt hónapban, azaz egyre többen tudják, hogy melyik pártra szavaznának, ez azonban nem változtat a pártok pozícióján és támogatottságuk arányaiban.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján a novembert leginkább a csendes változatlanság jellemzi a pártpreferenciák terén. Csökkent ugyan a bizonytalanok, ezáltal nőtt a választani tudó szavazók aránya, de mindez nem okoz változást a pártok erősorrendjében és szavazótáboruk arányaiban. A bizonytalan szavazók arányának csökkenése mellett némileg nőtt a pártpreferenciával rendelkezők, de azt el nem árulók, azaz rejtőzködők aránya: ma közel minden nyolcadik választópolgár sorolható ide.


Ami a novemberi eredményeket illeti, a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberhez (és szeptemberhez) képest változatlanul 27%, de hasonlóan változatlan az MSZP népszerűsége is, amely az októberi 11% után ebben a hónapban 12%. A pártválasztók körében ugyanilyen mozdulatlanságot találunk mindkét párt esetében: a Fidesz-KDNP októberben 49%-ot, novemberben pedig 48%-ot kapna, az MSZP pedig – ahogy július óta minden hónapban – továbbra is 20%-on áll. A bizonytalanok aránya az elmúlt két hónapban csökkent; az októberi 34% novemberre 29%-ra olvadt, de ha az egy hónap alatt bekövetkezett 5 százalékpontnyi csökkenéshez még az előző havi változást is hozzávesszük, akkor szeptember óta már 37%-ról 29%-ra, azaz 8 százalékponttal zsugorodott a bizonytalanok tábora. Ugyanakkor a másik „homályos” csoport, a pártpreferenciájukat el nem árulóké kis mértékben, 11%-ról 13%-ra változott az előző egy hónap alatt.


A további parlamenti pártok támogatottsága terén is a változatlanság a fő jellemző. A Jobbik-szavazók aránya a teljes népesség körében októberben és novemberben egyaránt 7%, a pártválasztók között pedig változatlanul 13%. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül szintén változatlan, továbbra is 2%, a pártválasztók körében pedig immár július óta folyamatosan 3%. Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességen ugyancsak stabil, 5%-on maradt az elmúlt egy hónapban, míg a pártválasztók körében változatlanul 9%. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül októbert követően novemberben is 3%, a pártválasztók között pedig 5% után 6%-ot tesz ki novemberben.

Az adatfelvétel 2013. november 14-20. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás