2013.10.30.

TÁRKI: Mozgolódás a baloldalon

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának októberi eredményei alapján némileg nőtt a pártot választani tudók aránya, de még így is a választók 45%-a bizonytalan vagy nem árulja el pártszimpátiáját. Emellett a kisebb baloldali ellenzéki pártok kismértékű erősödése és Jobbik támogatottságának csökkenése valamint a Fidesz-KDNP pártválasztók körében mért kismértékű gyengülése emelhető ki az októberi kutatásból, amelynek adatfelvétele lényegében az október 23-i ünnepet megelőző héten történt.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján leginkább a Jobbik gyengülése és az Együtt 2014 – PM pártszövetség kismértékű erősödése jellemzi az októbert, de a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak aránya is kissé nőtt, így összességében a baloldali kispártoknak kedvezett az október 23-i ünnepre készülődés időszaka (a kutatás adatfelvétele október 23-án zárult, így az ünnepi események hatása nem tükröződik az eredményekben). Ugyanakkor a Jobbikon kívüli összes ellenzéki parlamenti párt együttes támogatottsága még így is alacsonyabb, mint a kormánypártoké, még ha a különbség a szeptemberi 20 százalékpontról 12 százalékpontra csökkent is. Ezzel párhuzamosan csökkent a bizonytalanok aránya is, azaz szeptemberhez képest a választók körében valamivel magasabb azok aránya, akik tudnak választani a jelenlegi pártkínálatból.


A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberben szeptemberhez képest változatlan maradt, mindkét hónapban 27%-on állt, és lényegében ugyanez a változatlanság jellemzi az MSZP népszerűségét is, amely szeptemberben 10%, októberben pedig 11% volt. A pártválasztók körében azonban a Fidesz-KDNP népszerűsége némileg csökkent, a szeptemberi 52% után októberben 49% voksolna a kormánypártokra, míg az MSZP támogatottsága – immár harmadik hónapja – változatlanul 20%. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya is csökkent: a szeptemberi 49%-hoz képest októberben 45% az arányuk.


A további parlamenti pártok támogatottsága hullámzott az elmúlt egy hónapban. A Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében lényegében változatlan, hiszen szeptemberben 8%, októberben pedig 7% volt, a pártválasztók között azonban 16%-ról 13%-ra csökkent szimpatizánsaik részesedése. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül egy hónapja 1%, októberben pedig 2% volt, a pártválasztók között pedig továbbra is 3%. Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességen belül a szeptemberi 3% után októberben 5%-on áll, míg a pártválasztók körében 6%-ról 9%-ra emelkedett. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül a 2%-os szeptember után októberben 3%, a pártválasztók között pedig 4% után 5%-ot tesz ki ebben a hónapban.

Az adatfelvétel 2013. október 16-23. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás