2013.09.25.

TÁRKI: Nyomtalanul múlt el a nyár a pártpreferenciák terén

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának szeptemberi eredményei alapján lényegében nem változott a magyar szavazók pártszimpátiája. Egyedül a Fidesz-KDNP kismértékű erősödése említhető meg a pártválasztók körében, amely így két év után újra átlépte az 50%-os határt. A bizonytalan szavazók tábora is kissé nőtt, így ismét a választásra jogosultak fele nem tudja vagy nem mondja meg, kire szavazna, bár ez az arány nem újdonság, hiszen kis ingadozásokkal már régóta ez a helyzet.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott számottevően a pártok támogatottsága a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között csak a Fidesz-KDNP szavazótáborának kismértékű növekedése említhető meg. Ez is leginkább azért jelentős, mert a kormánypártok támogatottsága 2011 nyara után idén szeptemberben lépte át újra az 50%-os határt.


A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében szeptemberben az előző kutatáshoz, azaz júliushoz képest statisztikai értelemben változatlan, hiszen júliusban 26%-on, szeptemberben pedig 27%-on állt, ahogy az MSZP esetében sem történt lényegi elmozdulás a júliusi 11% és a szeptemberi 10% között. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP népszerűsége viszont kissé nőtt, júliusban 48%, szeptemberben pedig már 52%, míg az MSZP támogatottsága változatlanul 20%. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya is kismértékben emelkedett: a júliusi 46% után szeptemberben 49% e csoport aránya.


A további parlamenti pártok támogatottsága is többnyire változatlan. A Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében júliusban és szeptemberben egyaránt 8%, a pártválasztók között pedig 15%-ról 16%-ra módosult. Az LMP szimpatizánsai a teljes népességen belül a júliusi 2% után szeptemberben 1%-ot, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 3%-ot tesznek ki. Az Együtt 2014 – PM a teljes népességen belüli 4%-os júliusi eredménye után most 3%-on áll, míg a pártválasztók körében a júliusi 8%-ot követően jelenleg 6%. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül maradt 2%, a pártválasztók között pedig változatlanul 4%.

Az adatfelvétel 2013. szeptember 11-19. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás