2013.06.26.

TÁRKI: Aktivizálódó választók, változatlan erőviszonyok

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának júniusi felvétele szerint kismértékben nőtt mind a Fidesz-KDNP, mind pedig a szocialista párt szavazói bázisa, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a bizonytalanok, illetve a pártválasztásukat eltitkolók aránya. A teljes népesség körében a kormánypárt tábora kétszer akkora (26 %), mint a legnagyobb ellenzéki erőt jelentő szocialistáké (13 %). A többi párt támogatottsága az elmúlt egy hónap folyamán lényegében nem változott, így a nagyobb fokú politikai aktivitás közepette sem változtak a politikai erőviszonyok.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás eredményei szerint mind a kormánypártok, mind pedig a szocialisták támogatottsága kismértékben növekedett. A Fidesz-KDNP tábora 26 százalék a teljes népesség körében, míg májusban 23 százalék volt. A kormánypártok támogatottsága júniusban kétszer akkora volt, mint a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő szocialistáké (13 %). Ha ehhez hozzáadnánk a “baloldali, demokratikus ellenzéki pártokat” - a Demokratikus Koalíciót (1 %) és az Együtt 2014-et (4 %) - akkor is elmondható, hogy a kormánypártok előnye 8 százalékpont a szavazásra jogosultak körében.


A szocialista és fideszes tábor növekedésével egyidejűleg a többi párt támogatottsága lényegében változatlan maradt, viszont csökkent a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya 51 százalékról 46 százalékra. A Jobbik tábor változatlanul 7 százalék. Az Együtt 2014 támogatóinak aránya 5 százalékról 4 százalékra változott, az LMP-é pedig 2-ről 3-ra. A Demokratikus Koalíció támogatottsága májusban 2 százalék volt, júniusban pedig 1 százalék.


A pártot választók körében a Fidesz-KDNP népszerűsége 48 százalék, a szocialistáké 24. A kormány radikális jobboldali ellenzékét képviselő Jobbik támogatottsága ebben a körben 13 százalék, míg a Lehet Más a Politikáé 5 százalék. Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 a pártpreferenciával rendelkezők körében 7 százalék, a DK-é pedig 2 százalék.

Az adatfelvétel 2013. június 12-21. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás