2013.05.29.

TÁRKI: Kopik a Jobbik

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának májusi eredményei alapján csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt, a hosszabb távú trendeket figyelembe véve viszont a Jobbik támogatottságának folyamatos csökkenése emelhető ki. Emellett a pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a teljes népesség körében és a pártválasztókra vetítve is csak néhány esetben beszélhetünk elmozdulásról. Kevésbé látványos a Jobbik szavazótáborának kopása a hónapról hónapra megfigyelt adatokon, de a hosszabb távú trendet figyelve egyértelműen a Jobbik támogatottságának folyamatos csökkenése: az elmúlt egy évben, tavaly június óta 11%-ról 7%-ra olvadt a párt tábora a teljes népesség körében, sőt az ehavi 7%-os támogatottság az utóbbi két évben a párt legalacsonyabb eredménye is egyben. A többi párt népszerűsége lényegében változatlan, csak a kormánypártokat és a Bajnai-féle Együtt 2014 – PM pártszövetséget emelhetjük ki, előbbinek ugyanis 3 százalékponttal zsugorodott, utóbbinak viszont ugyanennyivel nőtt a támogatottsága a pártválasztók körében az elmúlt egy hónap alatt.


Májusban tehát a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül 23%-ot kapna, míg áprilisban 25%-on állt, és az MSZP támogatottsága is változatlan, mindkét hónapban 11%. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49%-ról májusra 46%-ra csökkent, az MSZP tábora viszont változatlan, hiszen áprilisban 21%-ot, májusban 22%-ot szereztek volna egy „most vasárnapi” választáson. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49% után májusban 51%-ot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.


A további parlamenti pártok közül a Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9%-ot követően májusra 7%-ot ért el, míg a pártválasztók között táboruk részesedése 17%-ról 15%-ra változott, de mindkét körben a havi szinten mért kis olvadások – mint már jeleztük – egy hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendbe illeszkednek. Az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2%-on, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3% után májusban 4%-on áll. Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül még hibahatáron belüli mértékben mozdult, el, azaz az áprilisban mért 4%-os támogatottság és a májusi 5% lényegében változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7%-ról 10%-ra nőtt a pártszövetség szavazóinak az aránya. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2%-ra, a pártválasztók között pedig 2%-ról 3%-ra módosult.

Az adatfelvétel 2013. május 15-21. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás