2013.04.24.

TÁRKI: Változatlan pártprefeneciák

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának áprilisi eredményei szerint alig történt említésre méltó változás márciushoz képest, azaz a pártok őrzik pozíciójukat, szavazótáboruk mérete lényegében nem változott. A bizonytalanok aránya ugyan kissé csökkent és ezen a frakcióval rendelkező pártok nyertek, ez mégis csupán egy kismértékű változás. Leginkább még az MSZP táborának kis növekedése és az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) támogatottságának szintén kismértékű csökkenése emelhető ki.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján jelentős változás nem történt az elmúlt egy hónapban a pártok támogatottságában. Így tehát a Fidesz-KDNP továbbra is jelentősen vezet a többi párttal szemben; a második MSZP-hez képest is több, mint kétszeres az előnye. A bizonytalan és választását el nem áruló szavazók aránya kissé csökkent, amiből a frakcióval rendelkező parlamenti pártok mindegyike picit profitált, míg a többi párt kissé csökkent. Ezek közül is az MSZP halvány növekedése és az Együtt 2014 – PM csökkenése számít érdemi változásnak, ugyanakkor az Együtt 2014 – PM esetében nem tudhatjuk, hogy valódi változásról van-e szó vagy a párt külön kérésére történt elnevezésbeli változás okozta a csökkenést. A pártszövetség kérésére ugyanis ebben a hónapban először nem a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 Mozgalomként szerepelt a párt a kutatásunkban, hanem Együtt 2014 – PM néven. Az, hogy most először Bajnai Gordon neve nélkül kérdeztük a pártra, hatással lehet a párt ismertségére és népszerűségére, így ennek hatása is tükröződhet a csökkenésben.


Ami a számszerű eredményeket illeti, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül áprilisban 24%-on állt (márciusban 23%-on), az MSZP tábora pedig a márciusi 9% után ebben a hónapban 11%. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP népszerűsége márciusban 48%, áprilisban 49% volt, az MSZP-é viszont 18%-ról 21%-ra nőtt. A választásukban bizonytalanok illetve azt el nem árulók aránya a márciusi 51%-ról 49%-ra csökkent a teljes népességen belül.


A többi parlamenti párt közül a Jobbik a teljes népesség körében a márciusi 8% után most 9%-on áll, míg a pártválasztók között táboruk 16% után áprilisra 17%. Az LMP a teljes népességen belül 2%-on maradt, a pártválasztók között pedig változatlanul 3%-on áll. Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül az előző havi 6% után ebben a hónapban 4%-nyi szavazóra számíthat, a pártválasztók körében pedig a márciusi 11% után áprilisban 7%-ra csökkent. A Demokratikus Koalíció továbbra is 1%-on áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 3%-ról 2%-ra módosult a támogatottságuk.

Az adatfelvétel 2013. április 11. és 17. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás