2013.03.27.

TÁRKI: A Fidesz állja a havat

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának éppen a március 15-i havas hosszú hétvégén gyűjtött adatai szerint a kormánypártok népszerűsége alig változott: a teljes népességen belül kissé csökkent, a pártválasztók körében azonban változatlan. Az MSZP ugyanakkor tovább esett és az utóbbi évtizedben mélypontra jutott, az Együtt 2014 azonban egy kisebb gödör után az eddigi havi eredményeinek átlaga körül stabilizálódni látszik.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatfelvétele épp a hó által lebénított március 15-i hosszú hétvégén készült, így az eredményeket valamelyest akár befolyásolhatták is a felfokozott események. Az adatok a Fidesz-KDNP népszerűségének lényegi változatlanságára utalnak, mert bár a teljes népesség körében kissé csökkent a kormánypártok támogatottsága, a pártválasztók körében változatlan maradt. A választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya közben 46%-ról 51%-ra nőtt. Ennek az elbizonytalanodásnak leginkább az MSZP a kárvallottja, amelynek szavazótábora érzékelhető mértékben csökkent az elmúlt hónapokban: a teljes népesség körében az elmúlt bő egy évtizedben nem volt ilyen alacsony, 10% alatti a támogatottságuk, míg a pártválasztók körében utoljára több, mint két éve, 2011 januárjában volt ilyen alacsony a párt népszerűsége.


Ami a konkrét számokat illeti, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a szavazók 24%-ára számíthat márciusban, ami mérséklődött a februári 26%-hoz képest, és az MSZP szavazótábora is csökkent az elmúlt hónapban, 12%-ról 9%-ra. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban és márciusban egyaránt 48%, az MSZP-é viszont 22%-ról 18%-ra csökkent.


A többi parlamenti párt támogatottsága lényegében változatlanul áll. A Jobbik a teljes népességen belül a februári 9% után márciusban 8%-on áll, míg a pártválasztók körében szavazótáboruk 16%-on maradt. Az LMP a teljes népességen belül februárban 1%-os, márciusban 2%-os támogatottsággal rendelkezett, a pártválasztók között pedig maradt 3%-on. Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül az előző havi 5% után ebben a hónapban 6%-nyi szavazót vonzott, a pártválasztók körében pedig a februári 9% után márciusban 11%-ot kapna. A Demokratikus Koalíció márciusban is, ahogy hónapok óta változatlanul 1%-on áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 1%-ról 3%-ra módosult a támogatottságuk.

Az adatfelvétel 2013. március 14. és 18. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás