2013.02.27.

TÁRKI: Jelentősen erősödött a Fidesz-KDNP

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint számottevő mértékben nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban, de a többi párt szavazótáborában is történtek kisebb mozgások: az MSZP és az LMP népszerűsége esett, az Együtt 2014 Mozgalomé pedig nőtt, miközben a bizonytalanok aránya kissé csökkent. Összességében tehát a kormánypártok megerősítették vezető helyüket bő egy évvel a választások előtt.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a legfontosabb eredmény februárban a Fidesz-KDNP népszerűségének jelentős növekedése. Ennek részben oka lehet az is, hogy a választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya 49%-ról 46%-ra csökkent. A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a januári 20% után februárban 26%-on áll, az MSZP szavazótábora ugyanakkor 14%-ról 12%-ra csökkent az elmúlt hónapban. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a januári 40% után februárra 48%-ra emelkedett, az MSZP-é pedig 28%-ról 22%-ra esett.


A többi parlamenti párt közül a Jobbik népszerűsége lényegében változatlan: a teljes népességen belül januárban a választók 8%-a, februárban pedig 9%-a támogatta a pártot, a pártválasztók körében pedig változatlanul 16%-on állnak. A többi kisebb párt közül az LMP és az Együtt 2014 esetében történt némi elmozdulás, de ellentétes irányba: míg az LMP népszerűsége a teljes népességen belül 3%-ról 1%-ra, a pártválasztók között pedig 6%-ról 3%-ra csökkent, addig az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül a januári 3% után februárra a szavazók 5%-át, a pártválasztók körére vetítve pedig a választók 7%-a után 9%-át tudhatja maga mögött. A Demokratikus Koalíció hónapok óta változatlanul 1%-on áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 2%-ról 1%-ra csökkent a támogatottságuk.


Az adatfelvétel 2013. február 13. és 20. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás