2013.01.30.

TÁRKI: Mozgás a baloldalon, lefele tartó Jobbik

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint kis mozgás látszik a baloldali pártok szavazótáborai körül: mérsékelt növekedés látható az MSZP, miközben csökkenés tapasztalható az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságában. Ezzel párhuzamosan a Jobbik népszerűsége is számottevő mértékben csökkent az elmúlt fél évben, a Fidesz-KDNP azonban stabilan őrzi vezető helyét.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján némi átrendeződés látszik a pártok táborai körül. Az utóbbi hónapokhoz képest némileg emelkedett ugyanis a szocialista pártra szavazók aránya, miközben a kezdeti nagy lendületet követően az Együtt 2014 Mozgalom tábora folyamatosan olvad. Ezzel párhuzamosan a kormánypártok népszerűsége stabil, és az LMP támogatottsága is változatlan (kutatásunk még az LMP legutóbbi kongresszusának fejleményei előtt történt), ugyanakkor továbbra is ez utóbbi párt szimpatizánsai a legkevésbé elkötelezettek pártjuknak a választási hajlandóságot tekintve. A január egyik fontos eseménye még a Jobbik népszerűségvesztése: fél éve tartó folyamatos csökkenő trendje részeként az elmúlt bő másfél év legalacsonyabb támogatottságát mértük esetükben. Összességében a pártok utóbbi hónapokban látható útkeresése jól leképeződik a szavazók véleményeinek alakulásában is. Ami a bizonytalanokat illeti, változatlanul a választók fele (decemberben 50%, januárban 49%) nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna; lakóhelyi bontásban nézve a legkevésbé a fővárosiak bizonytalanok, életkor szerint vizsgálva pedig a leginkább a fiatalokra jellemző a választói passzivitás vagy elbizonytalanodás.


Ami a pártok támogatottságának számszerű változását illeti, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a december 19% után januárban 20%-on áll, míg az MSZP szavazótábora 12%-ról 14%-ra nőtt. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 39% után januárra 40%, az MSZP-é pedig 24%-ról 28%-ra emelkedett.


A többi parlamenti párt közül a teljes népesség körében a Jobbik népszerűsége 9%-ról 8%-ra módosult, a pártválasztók körében azonban már számottevő mértékben, 3 százalékponttal csökkent a táboruk (a decemberi 19%-ról 16%-ra). A másik két kisebb parlamenti párt esetében azonban nem történt lényegi az elmozdulás: a teljes népességen belül az LMP változatlanul 3%-on, a Demokratikus Koalíció pedig 1%-on áll, míg a pártválasztók körében az LMP a decemberi 5%-ot követően januárban 6%-ot szerezne, a Demokratikus Koalíció pedig hónapok óta nem mozdul el 2%-os szintről.

Az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát három hónapja mérjük, ez alatt folyamatos csökkenést tapasztalunk: a teljes népesség körében a decemberi 5%-ot követően januárban 3%-os szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 10% után 7%-nyian szavaznának rájuk januárban.

Az adatfelvétel 2013. január 17. és 22. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás