2012.12.19.

TÁRKI: Újra minden második választó bizonytalan

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint ismét emelkedett a nem választók aránya, amely néhány hónap után újra a választók felét teszi ki. Eközben az egyes pártok népszerűsége kis ingadozások mellett lényegében változatlan.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján némi növekedés után decemberre újra a választók fele nem tudja vagy nem árulja el, melyik pártra szavazna; a novemberi 47%-ról 50%-ra nőtt a részesedésük a teljes népesség körében. Ez az arány jól jellemzi az egész 2012-es évet, mert bár az év során 43-55% között ingadozott ennek a választói csoportnak az aránya, de lényegében egész évben a szavazók felét fedi le ez a kör.


A pártok támogatottsága azonban nem változott az elmúlt egy hónap alatt: a FIDESZ-KDNP a teljes népességen belül novemberben és decemberben egyaránt 19%-on áll, míg az MSZP szavazótábora 14%-ról 12%-ra csökkent a teljes népesség körében. A pártválasztók között a FIDESZ-KDNP támogatottsága a novemberi 36%-ot követően 39%-ra nőtt, az MSZP-é pedig 26%-ról 24%-ra módosult.


A többi parlamenti párt egyikének se változott a népszerűsége az elmúlt egy hónap alatt a teljes népesség körében: a Jobbik maradt 9%-on, az LMP 3%-on, a Demokratikus Koalíció pedig 1%-on. A pártválasztók körében is csak hibahatáron belüli, azaz nem lényegi elmozdulások történtek: a Jobbik a novemberi 18% után decemberben 19%-ot, az LMP 6% után 5%-ot kapna, a Demokratikus Koalíció pedig változatlanul 2%-ot szerezne.

Az elmúlt hónapban mértük először Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát, amely a teljes népesség körében a novemberi 7%-ot követően decemberben 5%-os szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 13% után 10%-os támogatottsággal rendelkezik decemberben.

Az adatfelvétel 2012. december 5. és 12. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás