2011.03.23.

TÁRKI: Egyharmadával csökkent a FIDESZ-KDNP tábora december óta

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. márciusi pártpreferencia-kutatása szerint a FIDESZ-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi politikai párt előtt, ugyanakkor előnye az előző év vége óta folyamatosan olvad: decembertől márciusig egyharmaddal csökkent a FIDESZ-KDNP szimpatizánsainak köre. Az ellenzéki pártok támogatottsága ennek ellenére változatlanul töredéke a kormánypártokénak, mivel egyik ellenzéki párt tábora sem nőtt érzékelhető mértékben, ugyanakkor a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya nemcsak nőtt, hanem az elmúlt egy évben egyetlen hónapban sem volt olyan magas, mint márciusban.


A TÁRKI havi rendszeres pártpreferencia-kutatása a felnőtt lakosság körében az elmúlt évhez hasonlóan továbbra is a FIDESZ-KDNP fölényét mutatja, hiszen a kormánypártok tábora hónapok óta sokszorosa az ellenzéki pártokénak, annak ellenére, hogy az év utolsó hónapjai óta egyértelműen csökken a kormánypártok támogatottsága. Ennek eredményeként december óta a FIDESZ-KDNP minden harmadik választóját elvesztette, ám ezzel egyidőben az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott jelentős mértékben, míg a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya folyamatosan nő, sőt az elmúlt egy évben most márciusban volt a legmagasabb az arányuk. Összességében a felnőtt népesség közel fele, 45%-a nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna, ha most vasárnap parlamenti választásokat rendeznének.


Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a februári 37%-ról 30%-ra csökkent, a szocialista párté azonban nem változott, mindkét hónapban 11% volt. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya is számottevő mértékben változott, hiszen e két csoport együttesen 38%-ot tett ki februárban, márciusban viszont már 45%-ot. Szintén figyelemreméltó elmozdulás történt a pártválasztók körében: a FIDESZ-KDNP támogatottsága ugyanis a februári 61%-ról márciusra 55%-ra csökkent, miközben az MSZP-é 18%-ról 21%-ra változott. Ha azonban a 2010 decembere óta tartó időszak változásait összegezzük, akkor azt találjuk, hogy a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes népességen belül (43-ről 30%-ra) és a pártválasztókon belül pedig (68-ről 55%-ra) egyaránt 13 százalékponttal csökkent. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében nem változott december óta (10% körül mozog), a pártválasztók körében pedig (17-ről 21%-ra) 4 százalékponttal nőtt. Mindez azt is jelenti a teljes népességre vetített adatok alapján, hogy míg decemberben egy MSZP-szavazóra négy FIDESZ-KDNP szavazó jutott, addig márciusra egy szocialista szimpatizánsra már csak három kormánypárti szavazó jut.


A másik két parlamenti párt támogatottsága továbbra sem változott számottevően az elmúlt egy hónapban, hiszen a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 7%-a helyett 8%, az LMP-re pedig mindkét hónapban 5% szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik tábora 12%-ról 14%-ra nőtt, az LMP-é pedig változatlanul 8%.TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás