2010.04.07.

TÁRKI: Négypárti parlament várható

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2010 áprilisában a havi rendszeres pártpreferencia-kutatása mellett szakértői becslést is közöl a március havi Omnibusz adatfelvétel eredményei alapján.

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett márciusi vizsgálat eredménye szerint négy párt kerül be a parlamentbe az április 11-i választásokon. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ-KDNP a kormánypárttal szemben. A Jobbik Magyarországért Mozgalom jelenleg is lényegesen meghaladja a parlamentbe jutáshoz szükséges támogatottságot, a Lehet Más a Politika szavazótábora pedig a februárihoz képest tovább növekedett.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 42% (januárban 35%, míg februárban 37% volt ez az arány). A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében a januári 12% és a februárban mért 15% után, márciusban 13%. A pártválasztók körében 43 százalékponttal vezet a FIDESZ-KDNP az MSZP előtt (januárban 40, februárban 34 százalékpont volt a különbség a két párt között).


Felmérésünk szerint ebben a hónapban a teljes népességen belül 8% a Jobbik támogatottsága (januárban 6%, februárban pedig 7% volt), a pártválasztók körében az előző hónapban mért 11% után márciusban 12%. Az LMP támogatottsága a teljes lakosságon belül 5%, a pártválasztók körében 7%, (szemben az előző hónapban mért 3%-kal). Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 1%-ot, a pártválasztók körében 2%-ot tesznek ki (januárban 4%-on, míg februárban 2%-on állt a párt).

A TÁRKI az elsődleges adatok közlése mellett a választáskutatási adatfelvétel megfelelő másodlagos információkat tartalmazó kérdései alapján szakértői becslést készített a területi listára kerülő szavazatok várható eloszlására. A becslés a megkérdezetteknek a választás lehetséges kimeneteit minősítő értékeléseire, valamint az egyes pártokkal kapcsolatos lakossági várakozásokra épül. Feltételezésünk szerint a választás előtti időszakban ez jobban fejezi ki a várható arányokat, mint a biztos szavazók pártpreferenciájára vonatkozó egyszeri mérés.

A választási előrejelzések eddigi tapasztalatai alapján az előrejelzés legbizonytalanabb eleme a választásokon részt vevők száma. Szakértői becslésünk eredményeképpen azt várjuk, hogy április 11-én a választási részvétel mértéke 59-64% között lesz (várakozásaink szerint tehát mintegy 4,7-5,1 millió ember járul majd az urnákhoz). Becslésünk szerint egy ebbe a sávba tartozó részvételi arány mellett a FIDESZ-KDNP a listás szavazatok 56-60 %-ára (2,8 millió és 3 millió közötti szavazatra), az MSZP 18-20%-ra (900 ezer és 1 millió közötti szavazatra), a Jobbik 10-12%-ra (500-600 ezer szavazatra) számíthat. Rajtuk kívül az LMP kerülhet a parlamentbe, a szavazatok mintegy 6-8 %-ával (300 ezer és 400 ezer közötti szavazattal). Előrejelzésünk szerint az MDF-nek a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöbérték alatti, 100-150 ezer lesz a szavazatainak a száma, és körülbelül ugyanennyi voksot fognak kapni az egyéb területi listát állító pártok összesen.

Várakozásaink szerint a területi listákra és az egyéni jelöltekre leadott szavazatok meglehetősen konzisztensek lesznek. Minden párt esetében alacsony lesz azon szavazók aránya, akik nem ugyanazon párt listájára és egyéni jelöltjére fog szavazni.

TÁRKI szakértői becslés: 59-64%-os részvétel esetén az egyes pártokra leadott szavazatok aránya és száma (%, fő)
ábra
Az adatfelvétel 2010. március 20. és április 1. között zajlott. Az egyes pártok tényleges választási szereplése ezért a szokásos statisztikai hibákon túlmenően több bizonytalanságot rejt. Számolni kell ugyanis annak hatásával, hogy az adatfelvételt követő viszonylag hosszú idő alatt mennyire sikerül az egyes pártoknak mozgósítani a saját szavazótáborukat és azzal is, hogy milyen eredménnyel járnak az eddig nem vagy kevéssé alkalmazott kampánytechnikák (internet és a tényleges terepmunka). Továbbá a becslési eljárásokat követően még mindig maradt 5-6% körüli megkérdezett, akiknek részvételét, illetve pártszimpátiáját ma még nem lehet tudni és ez további bizonytalanságot hordoz magában.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás