2010.01.27.

Közelednek a választások

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett januári vizsgálat adatai szerint a két legnagyobb párt között a különbség csökkent: az ebben a hónapban, a FIDESZ és az MSZP között tapasztalható 40 százalékpontnyi különbség jelentősen kisebb, mint a tavaly novemberben mért 51 százalékpontnyi differencia.


Az MDF támogatottsága kissé erősödött, a Jobbiké pedig valamelyest gyengült a pártválasztók körében. Most még nem tudni, hogy ez egy új irány kezdete-e, de mindenképpen elmozdulásként kell értékelni. Az elmúlt hónapok „trendjétől” kissé elütő kép utalhat arra, hogy a szavazók számára a választás már nem olyan távoli, hanem egyre közelebbi és reális, így a kismértékű elmozdulás egyfajta tudatosabb választói magatartásként is értelmezhető. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben, a Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.

A FIDESZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 35% (tavaly novemberben 39%, decemberben 37% volt ez az arány). A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében a tavalyi utolsó két hónapban mért 11% után, januárban 12%-nyi.
Az ábrán az oszlopok havi összege kerekítés miatt eltérhet a 100%-tól.

A pártválasztók körében 40 százalékponttal vezet a FIDESZ az MSZP előtt (novemberben 46, decemberben 43 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 62% a FIDESZ-t támogatja (tavaly novemberben 68%, decemberben 63% volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 22%-on áll (novemberben 17%, decemberben 19% volt).


A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. Felmérésünk szerint ebben a hónapban a teljes népességen belül 6% a Jobbik Magyarországért Párt támogatottsága (novemberben 6%-os, decemberben 7% volt), a pártválasztók körében az előző hónapban mért 12%-kal szemben januárban 10%-nyi, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 11% (novemberben 11%, decemberben 12% volt ez az arány). A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 1%-nyi, szemben az előző hónapban mért 3%-kal.

Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2%-ot, a pártválasztók körében 4%-ot tesznek ki (novemberben és decemberben 2-2%-on állt). Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság és a pártválasztók körében is 1-1%. Januári felmérésünk szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 1%-os, míg az MDF 3%-os táborral rendelkezik.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 51%-a venne részt biztosan (novemberben 44%, míg decemberben szintén 51% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2010. január 8. és 18. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás