2009.12.16.

Nő a parlamenten kívüli pártok támogatottsága

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett decemberi vizsgálat adatai szerint a parlamenten kívüli pártok – a Jobbik Magyarországért Párt és az LMP – támogatottsága nőtt, a növekedés leginkább a biztos szavazó pártválasztók körében tapasztalható. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben, azonban a biztos szavazó pártválasztók körében a két párt támogatottsága közti különbség csökkent ebben a hónapban. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.


A FIDESZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 37% (októberben és novemberben 39-39% volt ez az arány). A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében az előző két hónapban mértekkel megegyezően, decemberben is 11%-nyi.

Az ábrán az oszlopok havi összege kerekítés miatt eltérhet a 100%-tól.

A pártválasztók körében 43 százalékponttal vezet a FIDESZ az MSZP előtt (októberben és novemberben 46 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 63% a FIDESZ-t támogatja (októberben és novemberben 68-68% volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 19%-on áll (az elmúlt két hónapban ez az arány 17-17% volt).


Az MSZP támogatottsága a Budapesten élők és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében növekedett meg az elmúlt hónaphoz képest.

A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. Felmérésünk szerint ebben a hónapban a teljes népességen belül 7% a Jobbik Magyarországért Párt támogatottsága (októberben és novemberben 6-6%-os volt), a biztos szavazó pártválasztók között pedig 12% (októberben 9%, míg novemberben 11% volt ez az arány). A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 3%-nyi, szemben az előző két hónapban mért 1-1%-kal.

Az SZDSZ és az MDF a teljes lakosság körében és a biztos szavazók pártválasztók körében is 1-1%-os táborral rendelkezik.

Az előző hónaphoz képest, decemberben többen mennének el szavazni egy „most vasárnapi választáson”: a szavazásra jogosultak 51%-a venne részt rajta biztosan (novemberben 44% volt ez az arány), ugyanakkor az egyértelműen elkötelezettek, a biztos szavazó pártválasztók aránya nem nőtt.

Az adatfelvétel 2009. november 27. és december 10. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás