2009.11.25.

Kampány előtti csend

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett novemberi vizsgálat adatai szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ nagy előnye mellett az MSZP támogatottsága továbbra is alacsony. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.


A FIDESZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében, az októberi eredménnyel megegyezően, ebben a hónapban 39%. A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében novemberben 11%-nyi (októberben is 11% volt ez az arány).

Az ábrán az oszlopok havi összege kerekítés miatt eltérhet a 100%-tól.

A pártválasztók körében is jelentős mértékben, 46 százalékponttal vezet a FIDESZ az MSZP előtt (októberben is 46 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 68% a FIDESZ-t támogatja (októberben szintén 68% volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 17%-on áll (az elmúlt hónapban is 17% volt).


A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. Felmérésünk szerint ebben a hónapban (ahogy októberben is) a teljes népességen belül 6% a Jobbik Magyarországért Párt támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 11% (ami némi növekedés az októberi 9%-hoz képest).

Az alacsony támogatottsággal rendelkező pártok közül a biztos szavazó pártválasztók körében több 1% körüli pártot találunk. Az SZDSZ, az MDF és az LMP támogatottsága novemberben 1%-os, míg a KDNP 2%-nyi táborral rendelkezik.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 44%-a venne részt biztosan (októberben 48% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2009. november 5. és 17. között zajlott.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás