2009.09.23.

Továbbra is hárompárti parlament lenne

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat adatai szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben. A nyári hónapokhoz képest a pártok támogatottságában nem történt jelentős változás az ősz elejére, szeptemberre se. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ nagy előnye mellett az MSZP továbbra is alacsony támogatottságot élvez, a Jobbik Magyarországért Párt pedig június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van. Augusztusban a TÁRKI nem végzett pártpreferencia kutatást, így a szeptemberi eredményeket a júliusi eredményekkel hasonlítjuk össze.


A FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 36%, szemben a júliusi 39%-kal. A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban, júliussal megegyezően 11%.

Az ábrán az oszlopok havi összege kerekítés miatt eltérhet a 100%-tól.

Szeptemberben a teljes lakosság 42%-a nem tudott vagy nem akart olyan pártot mondani, amelyre szavazna. A pártválasztók körében tapasztalható trendek megegyeznek a teljes lakosság körében érzékelhetőkkel: szeptemberben a pártválasztók körében a FIDESZ jelentős mértékben, 42 százalékponttal vezet az MSZP előtt (júliusban 45 százalékpontnyi volt a különbség).
A biztos szavazó pártválasztók közül 65% a FIDESZ-t támogatja (júliusban ugyanennyi volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 18%-on áll (júliusban 17%). Ez azt jelenti, hogy a FIDESZ és az MSZP szavazóbázisa között továbbra is közel négyszeres különbség van az ellenzéki párt javára. (2. ábra)


Felmérésünk szerint ebben a hónapban a teljes népességen belül 6% a Jobbik Magyarországért Párt támogatottsága (júliusban szintén 6% volt ez az arány), a biztos szavazó pártválasztók között arányuk nőtt: júliusban 9% volt, ebben a hónapban pedig 12% a részesedésük. Az SZDSZ támogatottsága júliusban és most szeptemberben is 1%-os a biztos szavazó pártválasztókon belül. Az MDF megtartotta 3%-os szavazótáborát a biztos szavazó pártválasztók körében. A biztos szavazók teljes népességen belüli arányáról elmondható, hogy a FIDESZ és a Jobbik Magyarországért Párt szavazói a legelkötelezettebbek, az MSZP és az MDF támogatói már kevésbé, míg az SZDSZ hívei a legbizonytalanabbak.
Egy „most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 45%-a venne részt biztosan (júliusban 47% volt ez az arány).


Az adatfelvétel 2009. szeptember 4. és 15. között zajlott.

TÁRKI Zrt.