2009.04.29.

Tovább csökkent a választási hajlandóság

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett áprilisi vizsgálat eredménye szerint a népesség körében tovább csökkent a választási hajlandóság. Legutóbbi mérésünk szerint már csak a szavazásra jogosultak 44%-a mondta, hogy biztosan részt venne egy "most vasárnapi országgyűlési választáson" (míg februárban és márciusban 48-48% volt ez az arány).
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a nagyobbik ellenzéki párt továbbra is jelentősen vezet a kormánypárttal szemben. Az elmúlt egy hónapban valamelyest nőtt a FIDESZ tábora, azonban a növekedés inkább abból adódik, hogy a bizonytalan, ingadozó szavazóréteg aránya csökkent, akik közül most többen erre a pártra szavaznának, ha most lennének a választások. A FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: februárban 32%, márciusban 33% volt, míg áprilisban 36%-on áll. A Magyar Szocialista Párt támogatói tábora a teljes lakosság körében februárban és márciusban 12-12% volt, ebben a hónapban pedig 11%.

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2009. február és 2009. április között(%)
ábra

Áprilisban a pártválasztók körében a FIDESZ 43 százalékponttal (februárban 37, márciusban 38 százalékponttal), a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 42 százalékponttal vezetett az MSZP előtt (míg februárban 43, márciusban 39 százalékpontnyi volt a különbség). Áprilisban a biztos szavazó pártválasztókon belül a FIDESZ támogatottsága 64%-on állt (februárban 64%, márciusban pedig 62% volt ez az arány), míg a szocialista párté ugyanebben a hónapban 22% volt (februárban 21%-on, márciusban pedig 23%-on állt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2009. február és 2009. április között(%)
ábra

A teljes lakosság körében a kis pártok támogatottsága továbbra is alacsony. Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 3%, a pártválasztók között pedig 5%. Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2%-ot, a pártválasztók körében 4%-ot tesznek ki (februárban és márciusban ugyanezen eredményeket mértük a két kisebb parlamenti párt támogatottságában). Áprilisi felmérésünk szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a kis pártok közül az SZDSZ és a Jobbik Magyarországért Párt közelebb, míg az MDF távolabb van az 5%-os határtól. Az SZDSZ és a Jobbik Magyarországért Párt is 4-4%-os, míg az MDF 2%-os táborral rendelkezik.

Jóllehet vizsgálatunk országgyűlési választásokra vonatkozott, de az adatok alapján előzetesen következtethetünk az európai parlamenti választásokra is. Feltételezzük, hogy a szokásosan alacsony választásokon való részvétel mellett a FIDESZ biztosan nyeri az EP-választásokat. Jelenlegi becslésünk szerint a 22 EP mandátumból a FIDESZ 13-15, az MSZP 6-7 helyet szerez majd meg, míg az SZDSZ, az MDF és a JOBBIK Magyarországért Párt alacsony részvétel esetében 1-1-et, míg magas részvételi aránynál egy mandátumot sem fog kapni. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a becslés még a kampány előtt készült.

Az adatfelvétel 2009. április 10. és 20. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint ±3,1%.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás