2009.01.28.

Változatlan erőviszonyok

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett januári vizsgálat eredménye szerint továbbra is két párt jutna be a parlamentbe egy "most vasárnapi választáson".
A tavaly decemberi eredményekhez képest nem tapasztaltunk alapvető változást a preferenciákban, azonban az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében némileg emelkedett (ez a változás viszont a statisztikai hibahatáron belül van). A lakosság körében a FIDESZ továbbra is jelentősen népszerűbb, mint az MSZP. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében januárban 34% (tavaly decemberben 35%, míg novemberben 31% volt). A kormánypárt támogatottsága a teljes lakosság körében a januári 17%-kal szemben decemberben 16%, novemberben pedig 19% volt.

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2008. november és 2009. január között(%)
ábra

A pártválasztók körében a FIDESZ 30 százalékponttal (decemberben 32, novemberben 20 százalékponttal), a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 31 százalékponttal vezet az MSZP előtt (míg tavaly decemberben 35, novemberben pedig 22 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 30%-on áll (novemberben 32%, decemberben pedig 26% volt ez az arány), míg a FIDESZ-é ebben a hónapban 61%, csakúgy, mint decemberben (61%), míg novemberben 54% volt.

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2008. november és 2009. január között(%)
ábra

A kispártok támogatottságában is változatlanság tapasztalható: az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2%, a pártválasztók között pedig 4%. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 1%, a pártválasztók körében 2%. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ és az MDF is 2-2%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető.

A lakosság körében a választási hajlandóság sem változott. Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52%-a venne részt biztosan (novemberben 52%, decemberben 51% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2009. január 14. és 21. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint ±3,1%.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás