2008.10.14.

Zárókonferencia a HÉV-ről

Záró aktushoz érkezett a TÁRKI nagyszabású kutatása, a Magyar Háztartás Panel folytatása, a Háztartások Életút Vizsgálata.
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1992 óta vizsgálja a magyar háztartások jövedelmi, munkaerő-piaci helyzetét és készít elemzéseket a magyar lakosság jövedelem eloszlásáról, szegénységi jellemzőiről, fogyasztási, megtakarítási szokásairól. 1992 és 1997 között évente a Magyar Háztartás Panel keretében vizsgáltuk a magyar társadalom egy 2600 háztartásból álló mintáját. 2007-ben a Jedlik Ányos program támogatásával ismét felkerestük az eredeti mintát, így nemzetközileg is egyedülálló módon ma már 15 éves időtávra rendelkezünk a háztartások sorsát nyomon követő adatokkal.

Ennek a Háztartások Életpálya Vizsgálata című kutatásnak az eredményeit mutattuk be 2008. október 13-án a Budapesti Corvinus Egyetemen műhelykonferencia keretében.

A Háztartások Életút Vizsgálata projekt záró műhelykonferenciáját Kolosi Tamás, a kutatás egyik vezetője nyitotta meg, majd az alábbi előadásokat hallgathatták és vitathatták meg az érdeklődők:

Kolosi Tamás: Életutak és alkalmazkodás a rendszerváltás évtizedeiben
Tóth István György: Rendszerváltás: nyertesek és vesztesek
Lengyel György: Vállalkozói hajlandóság, vállalkozások, anyagi jólét
Gábos András - Bartus Tamás: Demográfiai alkalmazkodás: szüléstörténetek a rendszerváltást követő időszakban
Gábos András - Szivós Péter: A gyermekkori háttér és az iskolázottság
Kopasz Marianna - Szántó Zoltán - Várhalmi Zoltán: A magyar háztartások tagjainak kapcsolatháló-dinamikája 1992 és 2007 között

Végül Páthy-Dencső Blanka bemutatta a HÉV kutatás honlapját, mely az alábbi linken érhető el:
/hev

A konferencián elhangzott előadások, valamint a teljes kutatási jelentés a Háztartások Életút Vizsgálatából "Újratervezés - Életutak és alkalmazkodás a rendszerváltás évtizedeiben" címmel letölthető a honlapunkról.

TÁRKI Zrt.