2008.09.17.

Hárompárti parlament?

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat eredménye szerint nőtt a kispártok támogatottsága: az MDF-é számottevően, míg az SZDSZ-é kismértékben. Az ellenzék továbbra is vezet a kormánypárttal szemben. Augusztusban a TÁRKI nem végzett Omnibusz kutatást, így a szeptemberi pártpreferencia eredményeket a júliusi és az azt megelőző hónap eredményeivel hasonlítjuk össze.
Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a FIDESZ támogatottsága a felnőtt lakosság körében szeptemberben 35%, míg júliusban 33%, júniusban pedig 32% volt. A kormánypárt támogatottsága kismértékben csökkent, a Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 14%, szemben a júliusi 16%-os és a júniusi 17%-os támogatottsággal.

1. ábra: A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2008. június és 2008. szeptember között (%)
ábra

A pártválasztók körében a FIDESZ 35 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 24%-on áll (júniusban 27%, júliusban 29% volt ez az arány), míg a FIDESZ-é ebben a hónapban 61% (júniusban és júliusban is 61-61% volt).

2. ábra: A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 2008. június és 2008. szeptember között (%)
ábra

Az adatok alapján elmondható, hogy többen rendelkeznek szeptemberben pártszimpátiával a korábbi hónapokhoz képest: a pártválasztók aránya nőtt, a biztos szavazó pártválasztóké azonban nem.

Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2%, a pártválasztók között pedig 4%. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 4%, a pártválasztók körében 6%. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 3%-os, az MDF 6%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52%-a venne részt biztosan (júniusban 57%, júliusban szintén 52% volt ez az arány).

Az adatfelvétel 2008. szeptember 4. és 12. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint ±3,1%.

TÁRKI Zrt.
Kapcsolódó oldal:
Választáskutatás