Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Országosan Fidesz előny, Budapesten bizonytalanság

A TÁRKI szeptemberi pártpreferencia kutatásának adatfelvétele Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi beszédének nyilvánosságra kerülése előtt zajlott. A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás eredményei szerint tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága, míg a FIDESZ előnye tovább növekedett, valamint az is kiderül, hogy a pártválasztásukban bizonytalanok aránya továbbra is magas. A Magyar Szocialista Párt támogatottsága a felnőtt lakosságon és a pártot választókon belül, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is nagymértékben csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. Az ellenzéki pártokat támogatók tábora a júliusi eredményekhez képest tovább növekedett. Június óta folyamatosan magas a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya: tízből négy lakos bizonytalan pártválasztásában vagy megtagadta a választ a pártpreferenciát vizsgáló kérdésre. A korábbiakhoz képest tovább csökkent a felnőtt magyar lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság is: áprilisban még 69%, júniusban 60%, míg szemptemberben mindössze 53% állítja, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

Szeptemberben a felnőtt magyar lakosság körében az MSZP támogatottsága 18%-ra csökkent – a májusban mérthez képest ez már 20 százalékpontnyi csökkenést mutat –, a FIDESZ támogatottsága 33%. A biztos szavazó pártválasztók között a FIDESZ 55-35% arányban vezet az MSZP-vel szemben.

A szavazásra jogosultak körében a két nagy párton kívül egyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt. A pártválasztókon belül az SZDSZ 4%-os, míg az MDF 3%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint.

Eredményeink azt mutatják, hogy az október 1-jén tartandó önkormányzati választásokkor a szavazásra jogosultak legnagyobb része a korábbi gyakorlatnak megfelelően a jelenlegi polgármestert választaná meg újra (35%). Az önkormányzati választásokon a szavazásra jogosultak 61%-a biztosan részt kíván venni. Adataink szerint a budapesti főpolgármester választás esetében nagy a bizonytalanok aránya (34%). A biztos szavazók körében Budapesten többen említik Tarlós István nevét, mint Demszky Gáborét mint jelöltet, akire voksukat várhatóan adni fogják. Adataink megbizhatóságát csökkenti a budapesti részmintánk alacsony elemszáma, és az is, hogy egyéb információk alapján feltételezhető, hogy a Demszky Gáborra szavazók között nagyobb a rejtőzködők aránya.

Az adatfelvétel 2006. szeptember 7. és 15. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.


TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ