Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Gyógyszerfogyasztás

A felnőtt magyar lakosság közel fele szed rendszeresen valamilyen tablettát, vagy használ orvos által felírt gyógyszert, ez az európai országokban tapasztalható átlaghoz képest nagyon magas arány. A huszonnégy vizsgált ország közül nálunk a legmagasabb azok aránya, akik évente több, mint tíz alkalommal jártak orvosnál – derül ki a TÁRKI 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából.

A magyar részvétellel történő nemzetközi ESS kutatás 23 európai ország lakosainak egészségügyi helyzetét is vizsgálta, külön hangsúlyt fektetve az orvosságokra és az orvos-beteg kapcsolatokra. Adataink azt mutatják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel fele szed rendszeresen valamilyen tablettát, vagy használ orvos által felírt gyógyszert (47%). A nők ( 52%), az idős, 60 év feletti lakosok (82%) és az alapfokú végzettségűek (50%) azok, akikre a leginkább jellemző a rendszeres gyógyszerszedés, míg regionálisan nem mutat lényegi különbséget, hogy kik azok, akikre ez jellemző. A felnőtt magyar lakosság mintegy 12%-a az elmúlt 5 évben alkalmanként, de használt olyan gyógyszert, amit az orvos másnak írt fel, legyen az családtag, rokon, ismerős. A rendszeresen gyógyszert szedő magyarok aránya jóval magasabb, mint az európai országokban tapasztalható átlag (40%). A 24 ország összehasonlításában Magyarország a harmadik helyet foglalja el a franciák (56%) és a belgák (47%) után a rendszeres gyógyszerszedés rangsorában. Az osztrákok, a görögök és a lengyelek a sereghajtók, hiszen náluk mindössze a lakosság fele használ állandóan gyógyszert.

Orvos által felírt gyógyszert rendszeresen használók aránya országonkénti bontásban (%)
Orvos által felírt gyógyszert rendszeresen használók aránya országonkénti bontásban (%)
forrás: ESS (European Social Survey) EUTE – TÁRKI, 2005.

A felnőtt magyar lakosság 16%-a az elmúlt 12 hónapban egyszer sem járt orvosnál, ellenben minden negyedik ember több, mint tízszer volt orvosnál 1 év alatt. Minden harmadik kérdezett egyszer volt a 12 hónap alatt orvosnál és ez az arány takarja a többséget. Ennél többször, 3-5 alkalommal volt minden ötödik és 6-10 alkalommal minden tizedik felnőtt lakosunk az elmúlt évben orvosnál. A férfi lakosok felülreprezentáltak azok körében, akik egyáltalán nem jártak orvosnál az elmúlt időszakban (24%), míg a nők esetében elmondható, hogy az átlagosnál magasabb arányban vannak azok körében, akik évi több, mint tíz alkalommal fordulnak szakorvoshoz, háziorvoshoz (26%). Ez a magas szám elsősorban az időseket jelenti, akik közül 46%-nyian átlagosan minden hónapban egyszer orvosi segítségre szorulnak. A fiatalok többségére az jellemző, hogy évente legfeljebb egyszer fordulnak orvoshoz (62%). Adataink azt mutatják, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkező lakosok évente többször keresnek fel orvost, mint a diplomások vagy a középfokú végzettséggel rendelkezők. A nemzetközi porondon a 24 ország közül nálunk a legmagasabb azok aránya, akik évente több, mint tíz alkalommal jártak orvosnál. A sorrendben a dobogón, de messze leszakadva, ismét a franciák és a belgák követnek minket, akik körében szintén magas a gyakori orvosi segítségre szorulók aránya, azonban azt is láthatjuk, hogy a finnek, akiknél magas volt a rendszeres gyógyszerszedők száma, jelenleg az országok között az utolsó helyen állnak, tehát náluk a legalacsonyabb azok száma, akik az elmúlt évben 10-nél több alkalommal jártak orvosnál.

Évente több, mint tíz alkalommal járt orvosnál (országonkénti bontásban, %)
Évente több, mint tíz alkalommal járt orvosnál (országonkénti bontásban, %)
Forrás: ESS (European Social Survey) EUTE – TÁRKI, 2005.

A vizsgálatban részt vevő személyeknek állításokat soroltunk fel, aminek mindegyikéről el kellett mondaniuk, hogy melyikkel milyen mértékben értenek egyet. (Az ötfokú skálán megadott válaszok alapján kapott átlagpontszámok esetében az alacsonyabb pontszám nagyobb egyetértést jelent.). Eredményeink szerint a lakosság leginkább azzal értett egyet, hogy a legjobb az orvos utasításait, tanácsait követni (átlagpont: 1,78) és szintén sokan értettek egyet azzal a kijelentéssel, hogy az olyan betegségeket, mint a nátha az emberek maguk is meg tudják gyógyítani (átlagpont: 2,02). A vizsgálatból kiderül, hogy a felnőtt lakosság véleménye szerint az emberek túlságosan az orvosokra bízzák magukat, ahelyett hogy maguk törődnének az egészségükkel (átlagpont: 2,39). Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a legtöbb betegség magától elmúlik, anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulnia emiatt (átlagpont: 3,2).

Dencső Blanka
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ