Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Változatlan helyzetértékelés, erősen romló jövőkép

A magyarok harmada rossznak látja saját gazdasági helyzetét. Saját háztartásuk anyagi helyzetének közeljövőjét a szlovákok javulónak, a lengyelek stagnálónak, a magyarok romlónak prognosztizálják. 2006 januárjához képest nem változott a háztartások helyzetértékelése Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon. Ugyanakkor, míg alig változott a másik két ország jövőképe, fél év alatt sokat romlott a magyaroké – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.

2006 januárja és júliusa között Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon alig változott a háztartások anyagi helyzetértékelése. A lengyelek harmada, a szlovákok negyede, míg a magyarok tizede érzi saját háztartásának anyagi helyzetét jónak. Ez azt is mutatja, hogy a másik két ország lakosai körében kétszer többen vannak azok, akik saját gazdasági helyzetüket jónak ítélik meg, mint a magyaroknál. Abban azonban nincs eltérés, hogy a háztartásuk helyzetét rossznak érzékelők a megkérdezettek körülbelül egyharmadát teszik ki mindhárom országban. Ugyanakkor a két másik országhoz képest a magyarok körében jóval magasabb azok aránya, akik se nem jónak, se nem rossznak, hanem megfelelőnek tartják háztartásuk anyagi helyzetét 2006 során.

1. ábra: Milyen a háztartás anyagi helyzete (2006 január és július, %)
Milyen a háztartás anyagi helyzete (2006 január és július, %)
forrás: Forrás: CEORG-TÁRKI 2006 január, július

És a jövő? 2006 júliusában a szlovák lakosok fele nem vár változást saját anyagi helyzetében, de akik mégis feltételeznek ilyet, azok között több a javulást, mint a romlást sejtők aránya. A lengyelek zöme anyagi helyzetének stagnálását prognosztizálja. A magyarok között alig minden tizedik megkérdezett valószínűsíti, hogy háztartása az ideinél jobb anyagi helyzetbe fog kerülni jövőre. Ezzel szemben a megkérdezettek magyar lakosok mintegy fele anyagi helyzetének romlását várja.

2006 januárja és júliusa között a lengyelek és a szlovákok jövőképe saját gazdasági helyzetükről alig változott, a magyaroké teljesen átalakult. A lengyelek között az év elejéhez képest többen vannak azok, akik háztartásuk helyeztében nem várnak változást, s kicsit kevesebbet azok, akik javulást remélnek. A szlovákok esetében azonban megnőtt azok aránya, akik anyagi helyzetük javulását várják a közeljövőtől. A magyar háztartások esetében ezzel szemben a gazdasági helyzetük javulását remélők aránya több mint felére esett vissza, ezzel együtt erősen csökkent az anyagi szint megőrzésében bízók aránya, s eközben erősen megnőtt a helyzet romlásától félők aránya. Minden második magyar háztartás tart anyagi helyzetének jövőbeni romlásától. A háztartások anyagi helyzetének nagymértékű romlásától tartó magyar háztartások aránya önmagában akkora, mint a bármilyen mértékű romlás miatt aggódó háztartásoké Lengyelországban.

2. ábra: Hogyan fog alakulni a háztartás anyagi helyzete a következő hónapokban? (2006 január és július, %)
Hogyan fog alakulni a háztartás anyagi helyzete a következő hónapokban? (2006 január és július, %)
forrás: Forrás: CEORG-TÁRKI 2006 január, július

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ