Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Elégedetlenség az ország gazdasági jelenével s félelem annak közeljövőjétől

A magyarok ötöde nagyon rossznak látja az ország gazdasági helyzetét, és a közeli hónapokban a megkérdezettek közel fele a helyzet romlásától tart. Az aggódók aránya sokkal magasabb, mint Lengyelországban vagy Szlovákiában – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.

Országuk gazdasági helyzetét a lengyelek látják a legjobbnak, a magyarok a legrosszabbnak. A felmérés szerint a magyarok 42%-a szerint rossz, 21%-a szerint nagyon rossz Magyarország gazdasági helyzete, míg 34%-uk úgy gondolja, hogy közepes és 3%-uk, hogy (nagyon) jó a helyzetünk jelenleg. Ez nem csak azt jelenti, hogy a vizsgált három ország közül Magyarország az egyetlen, ahol elhanyagolható az ország anyagi helyzetét jónak érzékelők aránya, hanem azt is, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetét nagyon rossznak értékelők aránya nálunk négyszer magasabb, mint a lengyeleknél és kétszer nagyobb, mint a szlovákoknál (lengyeleknél 6%, szlovákoknál 11%).

1. ábra: Az ország mai gazdasági helyzete… (%)
Az ország mai gazdasági helyzete… (%)
forrás: CEORG-TÁRKI 2006. július

És a jövő? Minden harmadik szlovák és minden negyedik lengyel az országa gazdasági helyzetének javulását várja már jövőre (rendre 30%, 25%). Bár nálunk alacsonyabb ez az arány a másik két országhoz képes, a magyarok közül is minden hatodik ember gondolkodik úgy, hogy a következő évben jobban áll majd országunk gazdasága (14%). A gazdasági jövőképről alkotott optimista és pesszimista vélemények aránya azonban eltér a három ország esetében. A lengyelek között nagyobb arányban gondolják úgy, hogy 2007-ben országukban a gazdaság helyzete javulni (25%), mint hogy romlani (17%) fog. A szlovákok között azonos az ország gazdasági romlását (30%) és javulását (27%) várók aránya, míg a magyarok esetében sokkal nagyobb az ország gazdasági bajainak növekedésétől tartók aránya (49%), mint az optimistáké (14%).

2. ábra: Hogyan fog alakulni az ország gazdasági helyzete 2007-ben? (%)
Hogyan fog alakulni az ország gazdasági helyzete 2007-ben? (%)
forrás: CEORG-TÁRKI 2006. július

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ