Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Kovácsok és Lakatosok vagyunk?

A TÁRKI 2006. júliusi OMNIBUSZ kutatása során egy nagyon hétköznapinak tűnő, mégis szokatlan témát vettünk górcső alá: megkérdeztük a felnőtt magyar lakosságot arról, hogy mit gondolnak, hogy hívják a magyarokat, azaz melyek a leggyakrabban előforduló családnevek. Ezen belül külön vizsgáltuk, hogy a lakosság szerint melyek a legtipikusabb roma illetve nem roma családnevek.

1. ábra: A magyar lakosság szerint leggyakrabban előforduló nem roma és roma családnevek (%)
A magyar lakosság szerint leggyakrabban előforduló nem roma és roma családnevek (%)
forrás: TÁRKI Omnibusz 2006. július

A közvélemény koncentráltan tartalmazza az igazságot; erre juthatunk legalábbis akkor, ha a lakosság véleményét összevetjük a Állami Népesség-nyilvántartó Hivatal 2006-os családnév-statisztikájával. Bár ez az adatforrás természetesen a roma és nem roma neveket egyaránt tartalmazza, a roma nevek szükségszerűen csak kis súllyal jelennek meg ebben a statisztikában: éppen olyan súllyal, amilyen a roma lakosság aránya a teljes lakosságon belül. (Egy 2003-as vizsgálat szerint a roma lakosság aránya 5–6% közöttire becsülhető.) Így tehát reálisabb az Állami Népesség-nyilvántartó Hivatal 2006-os családnév-statisztikáját a közvéleményben élő leggyakoribb nem roma családnevek összetételéhez hasonlítani. Ez alapján azt találjuk, hogy a leggyakoribb nem roma családnevek lakosság által érzékelt koncentrációja hatalmas: az utca embere az utcán szembejövő emberek több mint háromnegyedéről azt sejti, hogy nevük a leggyakoribb tíz családnév egyike, s minden ötödikük Kovács. Ugyanakkor a valóságban létező leggyakoribb nem roma családnevek élcsoportja – sőt, még az ezen belüli sorrend is – szinte pontosan leképeződik a közvéleményben, tehát a lakosságnak a családnevek elterjedtsésgéről kialakult tudása pontosnak nevezhető – mégha talán a Kovács és a Kis családnevek gyakorsiágát valamelyest túl is becsülték. További érdekesség, hogy más közvéleménykutatási kérdésekhez viszonyítva ebben a kérdésben meglepően alacsony azok aránya, akik nem tudtak válaszolni, vagyis az emberek könnyedén, bizonytalankodásmentesen tudtak feleletet adni legelterjedtebb családneveket firtató kérdésre.

A nem roma nevekhez képest a roma nevek esetében mind a családnévismeret biztonsága, mind annak koncentrációja kisebb, amit talán azzal is összefügg, hogy a lakosság többségének kevés roma ismerőse van. Mivel nem áll rendelkezésünkre hivatalos roma családnév lista, ezért a nem roma családnevek esetében tapasztaltak alapján csak feltételezhetjük, hogy ebben az esetben sem állhat messze a lakosság „névgyakorisági becslése” a valóságtól.

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ