Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Az MDF most magabiztosan kerülne be a parlamentbe

A TÁRKI Zrt. választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett, 1000 fő megkérdezésén alapuló, a lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatáló kutatás eredményei szerint tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya továbbra is magas. A Magyar Szocialista Párt támogatottsága a felnőtt lakosságon és a pártot választókon belül, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is nagymértékben csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. Míg az előző hónapban a csökkenés nem az ellenzéki pártokat támogatók arányát növelte, hanem a bizonytalan választókét, addig júliusban növekedett az ellenzéki pártokat támogatók tábora. Júniushoz hasonlóan ebben a hónapban is magas a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya: a lakosság egyharmada bizonytalan pártválasztásában vagy tagadta meg a választ a pártpreferenciát vizsgáló kérdésre. A korábbiakhoz képest tovább csökkent a felnőtt magyar lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság is: áprilisban még 69%, májusban 64%, júniusban 60%, míg júliusban mindössze 55% állítja, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

A választásokat követő időszakban elsősorban a teljes népességen belüli pártpreferencia arányok mutatják az egyes pártok népszerűségét, kisebb jelentősége van a magukat biztos szavazóknak nevezőkön belüli arányoknak. Júliusban a felnőtt magyar lakosság körében az MSZP támogatottsága 23%-ra csökkent – a májusban mérthez képest ez már 15 százalékpontnyi csökkenést mutat –, azonban a FIDESZ támogatottsága 30-31%-on stagnál.

A szavazásra jogosultak körében a két nagy párton kívül egyedül az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt. A pártválasztókon belül a kisebbik ellenzéki párt támogatottsága az előző hónap eredményéhez képest megduplázódott, rájuk 8%-nyian szavaznának, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások. Az SZDSZ 2%-os, míg az MDF 5%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint a teljes lakosság körében.

Az adatfelvétel 2006. július 7. és július 19. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.

A TÁRKI Zrt. augusztusban nem végez reprezentatív lakossági közvélemény-kutatást a nagy számú, állandó lakóhelyétől távol tartózkodó állampolgár miatt, így a következő pártpreferencia kutatás eredményét szeptemberben hozza nyilvánosságra.


TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ