Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Elbizonytalanodtak a kormánypártok szavazói

A Századvég és a TÁRKI Zrt. 2006. júniusi pártpreferencia kutatás eredményeiről

A Századvég és a TÁRKI Zrt. közös választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett 1000 fő megkérdezésén alapuló, kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív kutatás eredményei szerint csökkent a májusban mérthez képest a kormánypártok támogatottsága. A Szocialista Párt támogatottsága a felnőtt lakosságon és a pártot választókon belül, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is csökkent, azonban ez a csökkenés nem az ellenzéki pártokat támogatók arányát növelte, hanem a bizonytalan választókét. A májusi eredményekhez képest júniusban nőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, az előző hónaphoz képest 10 százalékponttal magasabb a válaszmegtagadók és a bizonytalan pártválasztók száma. A korábbiakhoz képest csökkent a felnőtt magyar lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság is, áprilisban még 69%, májusban 64%, míg júniusban már mindössze 60% vallja, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

A választásokat követő időszakban elsősorban a teljes népességen belüli pártpreferencia arányok mutatják az egyes pártok népszerűségét, kisebb jelentősége van a magukat biztos szavazóknak nevezőkön belüli arányoknak. A felnőtt magyar lakosság körében mind az MSZP mind pedig a FIDESZ támogatottsága 30-30%. Ebből is láthatjuk, hogy míg az MSZP támogatottsága a májusban mérthez képest 8 százalékpontot csökkent – ők azok, akik elbizonytalanodtak a kormánypártokban és növelték az egyik pártot sem választók arányát –, addig a FIDESZ támogatottsága 30%-on stagnál.

A szavazásra jogosultak körében a két nagy párton kívül semelyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt. A kisebbik kormánypárt és a kisebbik ellenzéki párt támogatottsága is megegyezik, az SZDSZ és az MDF is 3-4%-os táborral rendelkezik felmérésünk szerint a lakosság körében.

Az adatfelvétel 2006. június 15. és július 1. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint 3,1%.

TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ