Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Pénz vs. tisztességes út

A TÁRKI 2005-ben részt vett az „Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatában”, amelyben Magyarországon kívül még huszonhárom ország lakosai vettek részt. A kutatás egyik eredménye, hogy tízből négy magyar szerint nem mindig járhat a tisztességes úton az ember, ha pénzt akar keresni. A tisztességes pénzkereset lehetőségét kutató kérdésben az összes vizsgált országhoz képest a középmezőnyben vagyunk.

A magyar részvétellel történő nemzetközi ESS kutatás eredményei szerint a felnőtt magyar lakosság 40%-a vélekedik úgy, hogy ha az ember pénzt akar keresni, nem mindig járhat a tisztességes úton. Ezzel ellentétes véleményen 35%-nyian vannak, tehát a lakosság nagyjából egyharmada úgy gondolja, hogy lehet tisztességes úton pénzt keresni. Minden negyedik kérdezett azonban bizonytalan ebben a kérdésben: 25%-nyian nem tudták eldönteni, hogy megőrizheti-e a becsületesség minden helyzetben, ha jövedelméről van szó.

A férfiak (48%), a fiatalok (44%) és a Dél-Dunántúlon élők (54%) az átlagosnál magasabb arányban gondolják azt, hogy nem feltétlenül marad becsületesen úton az, aki pénzt akar keresni.

A pénzkereset tisztességességének lehetőségéről szóló kérdést is vizsgáló kutatásban részt vevő huszonnégy országot összehasonlítva ebben a kérdésben Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Leginkább a görögök és az ukránok értenek egyet azzal, hogy ha pénzt akar valaki keresni, akkor megengedhető az is, hogy letérjen a becsületes útról: ezekben az országokban minden második ember vélekedik így. A lista végén inkább északi országokat (Dánia, Hollandia, Norvégia), valamint Portugáliát találjuk: itt minden ötödik ember gondolja csak ezt. A magyarok a belga és szlovén lakosokkal vannak közel megegyező véleményen a kérdésre adott válaszok tekintetében.

1. ábra: Egyetért azzal, hogy ha az ember pénzt akar keresni, akkor nem mindig járhat a tisztességes úton (%)
Egyetért azzal, hogy ha az ember pénzt akar keresni, akkor nem mindig járhat a tisztességes úton (%)
forrás: ESS (European Social Survey) EUTE – TÁRKI, 2005.

Dencső Blanka
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ