Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

A demokrácia jó dolog

A magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel válaszadók túlnyomó többségének véleménye szerint a demokrácia a lehető legjobb kormányzati mód – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI vizsgálat legfrissebb eredményeiből. Hazájukban a demokrácia működésével kapcsolatban mind a négy visegrádi országban már mérsékeltebb elégedettség volt jellemző 2006 márciusában.

A vizsgált négy közép-európai ország lakosságának zöme egyetért azzal, hogy a demokrácia az ismert kormányzati módok legjobbika. Kis mértékben kevesebben gondolkodnak így Szlovákiában illetve Lengyelországban. Míg általában a megkérdezettek tizede, addig a lengyelek negyede nem tudott válaszolni a kérdésre.

1. ábra: Egyetért-e azzal az állítással, hogy a demokrácia minden más kormányzási módnál jobb? (a véleménnyel rendelkezők között, %)
Egyetért-e azzal az állítással, hogy a demokrácia minden más kormányzási módnál jobb? (a véleménnyel rendelkezők között, %)
forrás: CEORG-TÁRKI 2006. március

A megkérdezettek kb. fele (a csehek, a magyarok 51-52%-a, a lengyelek 56%-a) gondolja úgy, hogy a demokrácia – tekintet nélkül az ottani tradíciókra vagy kultúrára – a világ valamennyi országában a lehető legjobb kormányzati mód. Ismét a szlovákok gondolkodnak kicsit másként, csupán 44%-uk ért egyet a fenti állítással.

A demokrácia „otthoni” mindennapi megvalósulásával a megkérdezettek kevésbé elégedettek, mint a demokrácia korábbi két kérdésből kiolvasható elméleti kiválóságával. A cseh és lengyel válaszolók kevesebb mint fele elégedett azzal, ahogy hazájában a demokrácia működik. E téren az emberek Magyarországon a legelégedettebbek, Szlovákiában a legkevésbé elégedettebbek.

2. ábra: Mennyire elégedett azzal, ahogy hazájában a demokrácia működik? (a véleménnyel rendelkezők között, %)
Mennyire elégedett azzal, ahogy hazájában a demokrácia működik? (a véleménnyel rendelkezők között, %)

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ