Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Általános és személyes bizalom

A TÁRKI 2005-ben végezte Magyarországon az Új Európa Barométer vizsgálatot. A kutatás során tizenhárom poszt-szocialista ország lakosai között vizsgálták, a lakosság általános és személyes bizalmának kérdéskörét. A kutatás eredményei szerint a tizenhárom ország lakosai közül 71%-a bízik az őt körülvevő emberekben és 42% ismeretlenül is bízik a körülötte élőkben.

A következő ábra a bizalom két típusának mértékét mutatja tizenhárom közép- és kelet-európai országban. Az általános bizalom azt jelenti, hogy az emberekben általában, ismeretlenül is, bízunk. A személyes bizalom ennek megfelelően azt jelenti, hogy személyes ismerőinkben bízunk.

1. ábra: Az ismeretlenekben, illetve az ismerősökben általában megbízó lakosok aránya tizenhárom közép- és kelet-európai országban (%)
Az ismeretlenekben, illetve az ismerősökben általában megbízó lakosok aránya tizenhárom közép- és kelet-európai országban (%)
forrás: Új Európa Barométer – TÁRKI, 2005.

Nem meglepő, hogy a tizenhárom ország lakosainak többsége (71%) bízik az őt körülvevő emberekben. Majd minden második ember (42%) ismeretlenül is bízik a körülötte élőkben.

Az ábrán az is látszik, hogy az EU-tag országok személyes bizalomszintje szinte alig tér el egymástól (71 és 79% között van minden országban). Nagyobbak az eltérések az általános bizalom szintjének mértékében: a szlovénok, szlovákok és csehek bizalmatlanabbak, a magyarok és a balti országok lakosai (de különösen a litvánok) kevésbé bizalmatlanok az idegenekkel szemben.

Az Európai Unióba nem tartozó országok között nagyok az eltérések. Ukrajna és Fehéroroszország általános és személyes bizalomszintje közel áll az átlaghoz (sőt az általánosított bizalom meg is haladja azt). Ezzel szemben Bulgáriában nagymértékben, de Oroszországban is jelentősen alacsonyabb a bizalom mindkét formájának értéke, mint a többi országban. Romániában magas (Litvánia és Magyarország után itt a legmagasabb) az általános bizalom szintje, ugyanakkor az átlagosnál alacsonyabb a személyes bizalomé.

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ