Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

A TÁRKI előrejelzése a parlamenti választások első fordulójának területi listás eredményeire

A TÁRKI prognózisa szerint az MSZP 43-46, a FIDESZ 39-43, az SZDSZ 5-6, az MDF pedig 3-4 százalékos eredményt fog elérni a parlamenti választások első fordulójában.

A TÁRKI utóbbi hónapokban készített adatgyűjtései a két nagy párt közel azonos népszerűségét mutatták. Az utóbbi egy-két hét személyes, telefonos és internetes adatfelvételei azonban az MSZP jelentős erősödését jelzik. Legfrissebb adataink szerint az összes megkérdezett 33 százaléka a szocialista pártra, 27 százaléka a Fidesz pártszövetségére szavazna két héttel a választások előtt. A részvételüket biztosra ígérők között 49:41 arányban a szocialisták vezetnek. Mért adataink szerint az SZDSZ a biztos szavazók 4 százalékára, az MDF pedig 2 százalékára számíthat.

Tapasztalataink szerint a kampány során bekövetkező hirtelen változásokat a közvéleménykutatások gyakran a ténylegesnél nagyobbnak mutatják. Ezt támasztja alá az is, ha az egyéb politikai kérdésekre adott válaszaik alapján becsüljük meg az ismeretlen pártpreferenciájúak és – az utóbbi hetekben növekvő számú – pártszimpátiájukat eltitkolók szavazói magatartását. Ennek alapján ugyanis a szocialista pártra vonatkozó adataink felső becslésnek, a kis pártokra vonatkozóak pedig alsó becslésnek tekinthetők. Figyelembe kell venni azt is, hogy a választási kampány hátralevő eseményei még jelentősen befolyásolhatják a választások kimenetelét.

Adataink, számításaink és szakértői becslésünk alapján azt feltételezzük, hogy a 2006. évi országgyűlési választások első fordulójában a területi listás szavazatok közül az MSZP 43-46, a FIDESZ 39-43, az SZDSZ 5-6, az MDF pedig 3-4 százalékot fog elérni.

A TÁRKI a választás napján kísérleti exit poll-t készít, melynek eredményeit a TV2 választási műsora mutatja be.

2006. március 30.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ