Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Szocialista vagy kapitalista gazdaságot akarunk?

A TÁRKI 2005-ben végezte Magyarországon az Új Európa Barométer vizsgálatot. A kutatás során tizenhárom poszt-szocialista ország lakosai között vizsgálták a lakosság véleményét a szocializmus és mai kapitalizmus gazdasági rendszerével kapcsolatosan. A felmérésből kiderül, hogy a vizsgált poszt-szocialista országok lakosságának egyharmada inkább a szocialista és csaknem egyötöde a kapitalista gazdasági rendszer híve.

A következő ábrán azt látjuk, hogyan vélekednek 2005-ben tizenhárom poszt-szocialista ország lakosai a közelmúltbeli szocializmus és mai kapitalizmus gazdasági rendszeréről.

1. ábra: Az „A szocialista és a kapitalista gazdaságról van-e jobb véleménye?” kérdésre adott válaszok alapján képzett típusok megoszlása tizenhárom kelet-európai országban (%)
Az „A szocialista és a kapitalista gazdaságról van-e jobb véleménye?” kérdésre adott válaszok alapján képzett típusok megoszlása tizenhárom kelet-európai országban (%)
forrás: Új Európa Barométer – TÁRKI, 2005.

Az ábrában szereplő típusok a következők voltak: kapitalizmust akar az, aki a kapitalizmus gazdasági rendszerét jónak, a szocializmusét rossznak tartja. Az ezzel ellentétes véleményt vallók azok, akik szocialista gazdaságot akarnák újra. A maradék két típusba azokat soroltuk, akik számára teljesen közömbös, hogy milyen gazdasági rendszerben élnek („Mindegy”), illetve egyformán rossz nekik mindenféle gazdasági rendszer („Egyik sem”).

A tizenhárom ország lakosai közül majdnem minden ötödik (18%) kapitalizmust akar. Az egyes országok lakói nem nagyon térnek el a kapitalizmust favorizálók táborának nagysága terén, de egy országban kiugróan (egy másikban eléggé) magas arányuk: a csehek sokkal (az észtek valamivel) jobban kedvelik mai kapitalizmusukat, mint valaha volt szocializmusukat.

Sokan vannak (majdnem minden második megkérdezett, a teljes minta 40%-a) akik szerint mindkét gazdasági rendszer elfogadható, vagyis mindegy nekik milyen gazdasági rendszerben élnek. Ez a pozitív közömbösség nagyon eltérő gazdasági helyzetű országok lakosai körében fordul elő nagyon gyakran: a szegény Fehéroroszországban és Ukrajnában, két balti országban (Észtország és Litvánia) és a gazdag Szlovéniában.

Kevesen, csak minden tizedik megkérdezett, értékelte negatívan mindkét gazdasági rendszert – élni csak kell valamilyen rendszerben. Az ilyen kétszeresen negatív vélemény az átlagosnál négy országban gyakoribb Romániában, Magyarországon, Lettországban és az amúgy kapitalistapárti Csehországban.

Végül, a megkérdezettek közel harmada (32%) visszasírja a szocializmus gazdasági rendjét. Ez az átlagnál jellemzőbb a bolgárokra, az oroszokra, a szlovákokra, de a lengyelek is jól teljesítenek, s őket még átlag feletti értékkel követi a román, magyar és lett „kettős negatív” véleményű országcsoport.

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ