Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Szocializmust vagy demokráciát?

A TÁRKI 2005-ben végezte Magyarországon az Új Európa Barométer vizsgálatot. A kutatás során tizenegy poszt-szocialista ország lakosai között vizsgálták a lakosság véleményét a szocializmus és mai kapitalizmus politikai rendszerével kapcsolatosan. A felmérésből kiderül, hogy a vizsgált poszt-szocialista országok lakosságának több mint negyede demokráciapárti, nagyjából egynegyede pedig a szocializmust sírja vissza.

A következő ábrán azt látjuk, hogyan vélekednek 2005-ben tizenegy poszt-szocialista ország lakosai a közelmúltbeli szocializmus és mai kapitalizmus politikai rendszeréről. Az ábrában szereplő típusok a következők voltak: kapitalizmust akar az, aki a kapitalizmus politikai rendszerét jónak, a szocializmusét rossznak tartja. Az ezzel ellentétes véleményt vallók azok, akik szocializmust akarnak. A maradék két típusba azokat soroltuk, akik számára teljesen közömbös, hogy milyen politikai rendszerben élnek („Mindegy”), illetve egyformán rossz nekik mindenféle politikai rendszer („Egyik sem”).

1. ábra: A szocialista vagy demokratikus politikai rendszert támogatók aránya (%)
A szocialista vagy demokratikus politikai rendszert támogatók aránya (%)
forrás: Új Európa Barométer – TÁRKI, 2005.

A megkérdezettek több mint negyede (28%-uk) demokráciapárti. A demokrácia egyetlen országban kapott többséget a szocializmussal szemben – Csehországban. Észtországban vannak még az átlagnál sokkal többen demokráciapártiak, s Oroszországban vannak sokkal kevesebben ilyenek.

A megkérdezettek harmadának így is jó meg úgy is jó – csak hagyják békén őket. Ez a vélemény különösen népszerű a (talán) legkevésbé és leginkább demokratikus Fehéroroszországban és Szlovéniában, de a lengyelektől, az ukránoktól sem idegen ez az érzés, sőt az észtek, a magyarok és az oroszok körében is (ha kis mértékben is) de átlag feletti az apolitikusok csoportja.

Körülbelül minden hetedik megkérdezettnek (14%) így is rossz meg úgy is rossz. Ez az érzés a románokra jellemző kiugró mértékben, de kisebbségi véleményként az átlagnál gyakrabban van jelen ez a vélemény az egyébként demokratikus cseh és a szocializmust visszavágyó szlovák és orosz közvéleményben is.

A szocializmust közel minden negyedik megkérdezett (24%) vágyja vissza. Az így érzők aránya a bolgárok, az oroszok és a szlovákok körében a legnagyobb.

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ