Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Bűnözés és rendőrség

A TÁRKI 2005-ben végezte Magyarországon az Új Európa Barométer vizsgálatot. A kutatás során tizenhárom poszt-szocialista ország lakosai között vizsgálták, a lakosság véleményét a rendőrség bűnmegelőző munkájával kapcsolatosan. A felmérésből kiderül, hogy a vizsgált poszt-szocialista országok lakosságának közel fele inkább elégedett a rendőrség bűnüldöző munkájával és közel minden ötödik családban vált valaki az elmúlt évben áldozattá.

A megkérdezettek 48%-a elégedett vagy nagyon elégedett a rendőrség bűnüldöző munkájával a vizsgált tizenhárom közép- és kelet-európai országban.

1. ábra: A rendőrség bűnüldöző munkájával (nagyon) elégedett, illetve az elmúlt évben áldozattá váló lakosok aránya tizenhárom Közép (Kelet)-európai országban (%)
A rendőrség bűnüldöző munkájával (nagyon) elégedett, illetve az elmúlt évben áldozattá váló lakosok aránya tizenhárom Közép (Kelet)-európai országban (%)
A kérdés így szólt: Az elmúlt évben volt-e, Ön vagy valamelyik családtagja utcai rablás és otthoni rablás vagy betörés áldozata? A kérdésre több választ is lehetett adni.
forrás: Új Európa Barométer – TÁRKI, 2005.

Mindössze két országban katasztrofálisan rossz a lakosság véleménye a rendőrségről: Oroszországban és Ukrajnában. Az ellenpólus Románia, Magyarország és Bulgária, de Fehéroroszországban és Lengyelországban is az átlagosnál sokkal jobb a vélemény a rendőrség munkájáról.

A vizsgált országokban a családok 18%-ában vált valaki az elmúlt évben áldozattá. A legtöbb országban ez az érték 11-13 % között van. Kiugróan magas az áldozattá válás esélye Csehországban és Litvániában, de az átlag felett van Lengyelországban is. Az áldozattá válás nagyobb esélye ugyanakkor csak Litvánia esetében jár együtt a rendőrség rosszabb értékelésével, mint ahogy ahol igen rossz vélemény (Ukrajna és Oroszország) a rendőrségről ott nem magas az áldozattá válás aránya.

Sik Endre
TÁRKI Zrt.


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ