Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Toleránsabbá tesz-e a roma ismerős?

A magyarországi felnőtt lakosság körülbelül kétharmadának van roma ismerőse. Az előítéletes állításokkal való egyetértést valamelyest csökkenti a roma ismerős megléte – derül ki a TÁRKI 2005 decemberében végzett közvélemény kutatásának eredményéből. A kutatás során 1000 18 év feletti magyar állampolgárt kérdeztünk meg, az adatok nem, kor iskolai végzettség és lakóhely tekintetében reprezentálják a magyar felnőtt lakosságot.

A magyarországi felnőtt lakosság körülbelül kétharmadának van roma ismerőse (69%). A fennmaradó 30% megítélése szerint nem ismer romákat, és 1% nem biztos benne vagy nem tudja megítélni, hogy ismerősei között vannak-e roma származásúak.

Ha az ismerősök meglétét különböző társadalmi csoportok szerint elemezzük, azt találjuk, az átlagosnál nagyobb arányban rendelkeznek roma ismerőssel a 18 és 30 év közöttiek (73%) és a középkorúak (74%) valamint a községekben élők (74%) és Dél-Dunántúl lakói (78%). Gyakorlatilag mindenkinek van roma ismerőse az észak-magyarországiak (91%) és a romák között (97%). Nem meglepő, hogy a romák döntő többségének van roma ismerőse, sőt inkább az tűnhet jogos kérdésfelvetésnek, hogy miért csak 97%-nak. Ennek legvalószínűbb oka, hogy a roma származást nem a kérdezett önbesorolása alapján határozták meg az adatfelvétel során, hanem a kérdőív felvevője sorolta be a kérdezettet vélt etnikai hovatartozása alapján. (Az iskolai végzettség és a kérdezett neme nem befolyásolja érdemben a roma ismerős meglétét, illetve hiányát.)

Az ábra azt szemlélteti, hogyan befolyásolja a roma ismerős megléte a romákkal kapcsolatos vélemények alakulását: az egyes állításokkal egyetértők arányait összehasonlítva azt találjuk, hogy a roma ismerőssel rendelkezők valamelyest pozitívabban illetve kevésbé negatívan vélekednek a romákról.

1. ábra: A romákkal kapcsolatos lakossági vélemények- az egyetértők aránya a roma ismerősökkel rendelkezők és nem rendelkezők körében (%)
1. ábra: A romákkal kapcsolatos lakossági vélemények- az egyetértők aránya a roma ismerősökkel rendelkezők és nem rendelkezők körében (%)
forrás: TÁRKI-Omnibusz 2005/12. Az ábra összevont és kerekített adatokat tartalmaz.

A roma ismerősökkel rendelkezők kisebb arányban értettek egyet azzal, hogy a bűnözési hajlam a romák vérében van, mint a roma ismerősökkel nem rendelkezők (69 illetve 62%). Hasonlóan az előzőekhez, míg a roma ismerősökkel rendelkezők 52%-a értett többé-kevésbé egyet azzal, hogy „a romák között ugyannyi a bűnöző mint a hasonló körülmények között élő nem romák között” az ismerősökkel nem rendelkezők 46%-a volt ezen a véleményen. Az előbbi összefüggést támasztja alá, hogy azzal a romákat előnyben részesítő állítással, miszerint a romáknak több támogatást kell adni, mint a nem romáknak, a roma ismerősökkel rendelkezők nagyobb arányban értettek egyet (13% illetve 5%). Azt, hogy az emberek mit gondolnak arról, hogy a romák gondjai megoldódnának-e, ha elkezdenének dolgozni, nem befolyásolja jelentősen a roma ismerős megléte illetve hiánya.

Simonovits Bori
TÁRKI Rt. [an error occurred while processing this directive]