Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Közepesen elégedett magyarok

A magyar, a cseh, és a lengyel válaszadók közül a magyarok a legelégedetlenebbek anyagi helyzetükkel. Mindhárom országban körülbelül minden ötödik megkérdezett véli úgy, hogy idén jobb lesz a háztartás anyagi helyzete. A helyzet romlásától az optimista lengyelek kicsit kisebb arányban félnek, mint a csehek vagy a magyarok – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.

A három vizsgált ország lakosai közül a magyarok a legelégedetlenebbek anyagi helyzetükkel. Ez részben azt jelenti, hogy – noha a másik két országban is alacsony – nálunk elhanyagolható azoknak az aránya, akik a háztartás anyagi helyzetét jónak érzékelik. Mintha tabu lenne az elégedettség. Másrészt a háztartás anyagi helyzetét „elég jónak” legnagyobb arányban a csehek, legkisebb arányban pedig a magyarok látják.

1. ábra: A háztartás mai anyagi helyzete… (%)
1. ábra: A háztartás mai anyagi helyzete… (%)
forrás: CEORG-TÁRKI 2006. január

Noha a magyarok a legkevésbé elégedettek, nem vagyunk elégedetlenebbek, mint a lengyelek. A háztartás helyzetét rossznak vagy „elég rossznak” érzők aránya a cseheknél a legalacsonyabb, a lengyeleknél és a magyaroknál azonos mértékű. Lengyelek és magyarok között abban van különbség, hogy mennyire érzik rossznak a háztartás anyagi helyzetét. A lengyelek inkább hajlamosabbak rossznak, a magyarok inkább csak „elég rossznak” nevezik háztartásuk anyagi helyzetét.

2005. júliusához képest a csehek között többen vannak, akik a háztartás helyzetét jónak tartják, a magyarok és lengyelek helyzetértékelése nem változott az elmúlt fél év alatt.

És a jövő? Jobb jövőt mindhárom országban ugyanolyan arányban remélnek a megkérdezettek, körülbelül minden ötödik véli úgy, hogy idén jobb lesz a háztartás anyagi helyzete. A helyzet romlásától az optimista lengyelek kicsit kisebb arányban félnek, mint a csehek vagy a magyarok.

2. ábra: Hogyan fog alakulni a háztartás anyagi helyzete 2006-ban? (%)
2. ábra: Hogyan fog alakulni a háztartás anyagi helyzete 2006-ban? (%)
forrás: CEORG-TÁRKI 2006. január

2005. júliusához képest mindhárom ország lakosai között kicsit (3-5 %-kal) többen vannak, akik a háztartás helyzetét javulását várják. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy 2005 második felében 26%-ról 23%-ra csökkent a háztartás jövőjét (nagyon) rossznak, s 18%-ról 21%-ra nőtt a javulónak megélők aránya.

Sik Endre
TÁRKI Rt.

TÁRKI Zrtd>


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ