Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 
[an error occurred while processing this directive]

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Belső fenyegetettség?

A TÁRKI 2005-ben végezte Magyarországon az Új Európa Barométer vizsgálatot. Az összehasonlító kutatás során - számos egyéb témakör mellett - vizsgálták a lakosság által érzékelt veszélyforrásokat tizenhárom poszt-szocialista országban.

A kérdés az volt, hogy a felsorolt két belső "veszélyforrástól" (az adott országban élő nemzeti kisebbségek és migránsok illetve menekültek) kell-e félteni az ország békéjét és biztonságát. Balról jobbra haladva találjuk a közép-európai, majd a balti EU tag országokat, ezt követi a két csatlakozó ország, s végül a három volt szovjet tagköztársaságot, amelyek EU-s csatlakozása egyelőre nincs napirenden.

1. ábra: Az ország biztonsága és békéje szempontjából a nemzeti kisebbség(ek)et és a migránsokat illetve menekülteket meglehetősen vagy nagymértékben veszélyforrásnak tartók aránya  tizenhárom közép (kelet)-európai országban (%)
1. ábra: Az ország biztonsága és békéje szempontjából a nemzeti kisebbség(ek)et és a migránsokat illetve menekülteket meglehetősen vagy nagymértékben veszélyforrásnak tartók aránya tizenhárom közép (kelet)-európai országban (%)
Forrás: Új Európa Barométer - TÁRKI, 2005.

A vizsgált tizenhárom ország lakosainak (beleértve az adott ország nemzeti kisebbségeit is természetesen, ami azt jelenti, hogy ebből a szempontból az adatok valószínűleg alulbecslik a veszélyérzetet) körülbelül ötöde tartja az ország szempontjából veszélyforrásnak a kisebbségeket és a migránsokat.

Mindkét belső veszélyforrástól (de főleg a kisebbségektől) az átlagosnál nagyobb arányú a félelem Oroszországban, valamint (inkább a migránsoktól) Csehországban és Szlovákiában. Bulgáriában a kisebbségek jelentik a veszélyérzet fő forrását. A belső veszélyérzet mindkét veszélyforrás szempontjából átlag alatti Litvániában, Észtországban és Ukrajnában, és valamivel kevésbé elmaradva az átlagtól Magyarország és Szlovénia is ide sorolható. Romániában a migránsok, Lettországban, Fehéroroszországban és Lengyelországban a kisebbségek nem okai félelemnek.

Sik Endre
TÁRKI Rt.