Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 
[an error occurred while processing this directive]

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Kitől félünk?

A TÁRKI 2005-ben végezte Magyarországon az Új Európa Barométer vizsgálatot. A kutatás során tizenhárom poszt-szocialista ország lakosai között vizsgálták, hogy az ország biztonsága és békéje szempontjából veszélyforrásnak tartják-e Oroszországot, az Amerikai Egyesült Államokat és a szomszédos országokat.

A következő ábra segítségével tizenhárom poszt-szocialista ország lakosai félelmeinek irányát vizsgáljuk. A kérdés az volt, hogy a felsorolt három külső veszélyforrástól (két nagyhatalom és a szomszédság) kell-e félteni az ország békéjét és biztonságát. Balról jobbra haladva találjuk a közép-európai, majd a balti EU tag országokat, aztán a két csatlakozó országot, s végül a három volt szovjet tagköztársaságot, amelyek csatlakozása az EU-hoz nincs napirenden.

Az ország biztonsága és békéje szempontjából Oroszországot, az Amerikai Egyesült Államokat és a szomszéd országokat meglehetősen vagy nagymértékben veszélyforrásnak tartók aránya tizenhárom közép-kelet-európai országban (%)
1. ábra: Az ország biztonsága és békéje szempontjából Oroszországot, az Amerikai Egyesült Államokat és a szomszéd országokat meglehetősen vagy nagymértékben veszélyforrásnak tartók aránya tizenhárom közép-kelet-európai országban (%)
Forrás: Új Európa Barométer – TÁRKI, 2005

Összességében a kelet-európai lakosok körülbelül negyede tart attól, hogy valamelyik nagyhatalom (kicsit többen a legnagyobb hatalom), de csupán egy elenyésző kisebbség fél attól, hogy egy szomszéd megtámadja országát. A magyarok a három lehetséges félelmet együttesen tekintve a legkevésbé, a csehek és az észtek a leginkább félősek.

Félelmeik irányában az országok nagymértékben eltérnek egymástól. Az Európai Unió tagjai, akár közép-európaiak, akár baltiak, két kivétellel – Szlovákia és Szlovénia – inkább tartanak az oroszoktól, mint az amerikaiaktól. Az oroszoktól leginkább a csehek, a lengyelek és az észtek félnek. Az EU-n kívüli országok között – egy kivétellel (Románia) – az USA a félelem fő oka. A legnagyobbnak az amerikai veszélyt a fehéroroszok és az oroszok érzik.

A vizsgált országok lakossága kevésbé tart a szomszédoktól, mint a két nagyhatalomtól. A szomszédok fenyegetését az oroszok érzik leginkább, de átlag feletti a szomszédoktól való félelem a lengyelek, a románok és a szlovénok körében is.

Sik Endre
TÁRKI Rt.