Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Szükség van-e bevándorlókra a visegrádi országokban?

A magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel válaszadók túlnyomó többségének véleménye szerint hazájuknak nincs szüksége a bevándorlókra – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből. A menekültek befogadásával kapcsolatban mind a négy visegrádi országban leginkább egyfajta mérlegelő attitűd volt jellemző 2005. februárjában.

A menedékkérők száma a visegrádi országok közül Magyarországon volt a legalacsonyabb és Szlovákiában a legmagasabb 2004-ben: Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a tavalyi évben 1600-an, Csehországban 5460-an, Lengyelországban 8080-an és Szlovákiában 11350-en kértek menedéket. Ezek az értékek jelentősen elmaradnak az Unióban legnépszerűbb cél-országaiba, az Egyesült Királyságba érkező 40 ezer, illetve a Svédországba érkezett 23 ezer kérelmezőtől.

Míg a szlovák, cseh és magyar felnőtt lakosság durván kétharmada van az úgynevezett mérlegelő állásponton, miszerint a menekültek közül van, akiket be kellene fogadni, van akiket pedig nem, a mérlegelők aránya Lengyelországban 46% volt. Ezzel párhuzamosan lengyelek – a másik három vizsgált országgal szemben – nagyobb arányban helyezkedtek a két szélső álláspontra: 13%-uk szerint Lengyelországnak minden menekültet be kellene fogadni, és 31%-uk szerint pedig senkit. A magyar, a cseh és a szlovák válaszadók hasonlóan vélekedtek a menekültek befogadásáról, bár Magyarországon az idegenbarátok aránya relatíve magas: Míg az idegenbarátnak vagy talán inkább „szuper-liberális”-nak tekinthető álláspontot, miszerint minden menekülőt be kell fogadni a magyarok 8%-a képviselte, addig a szlovákok 4 és a csehek 3 százaléka vélekedett így. Idegenellenesnek – azaz minden menekültet elutasítónak – tekinthető a magyarok 25, a csehek 22 és a szlovákok 20%-a.

Mit gondol, be kell-e fogadni a menekülteket?
1. ábra: Mit gondol, be kell-e fogadni a menekülteket?
Forrás: CEORG (Magyarország: TÁRKI, Lengyelország: CBOS, Csehország: CVVM, Szlovákia: FOCUS.)

A bevándorlókkal kapcsolatban mind a négy visegrádi országban meghatározó vélemény hogy nincs szükség rájuk: Legnagyobb arányban a magyar és a szlovák válaszadók (80% illetve 79%) gondolták úgy, hogy inkább nincs illetve egyáltalán nincs szükség bevándorlókra, míg Csehországban és Lengyelországban mintegy 10%-kal kevesebben 70 illetve 71%-ban vélték így. Ez a fajta vélekedés a menekültekkel kapcsolatos félelemre utal, amely egyelőre indokolatlan Magyarország esetében, tekintetbe véve, hogy az 1600 éves menedékkérelem elenyésző a legtöbb Európai Uniós tagállam értékeihez viszonyítva.

Szüksége van-e az országnak bevándorlókra?
2. ábra: Szüksége van-e az országnak bevándorlókra?
Forrás: CEORG (Magyarország: TÁRKI, Lengyelország: CBOS, Csehország: CVVM, Szlovákia: FOCUS.)

Sik Endre
TÁRKI RTÁRKI Zrt


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ