Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 
[an error occurred while processing this directive]

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

Büszkeségeink

A magyarok sokféleképpen büszkék magyarságukra. Legtöbbünket (89%) a magyar sportolók jó nemzetközi szereplése után tölt el büszkeség. A hazafias érzések erejét mutatja a következő táblázat, amelyben hatféle, a hazafiasságra utaló, kijelentéssel való egyetértők arányát olvashatjuk.

1. ábra: Nemzeti büszkeség
Forrás: A Demokrácia Kutatások Alapítvány megbízásából TÁRKI 2005. január

Látjuk, hogy a megkérdezettek háromnegyede magyarságát nem születési hibának tekinti, hanem tudatosan is ezt választaná, és a kétharmadunk hűségét az elkövetett hibák sem ingatják meg. Minden második ember szeretné még büszkébb lenni magyarságára és fáj neki, hogy ezt nem teheti, s majdnem ugyanennyien fájlalják, hogy büszkeségérzetüket szégyenérzetük fogja vissza. Egy jelentős kisebbség (megkérdezettek közel harmada, illetve több mint ötöde) Magyarországot és a magyarokat követendő példának ajánlják a világ számára.

A magyarságunkra sokkal többen (40%) vagyunk nagyon büszkék, mint európaiságunkra (15%). A sport olyan erős és jól megélhető büszkeségforrás, hogy európaiságunkat is megmozgatja, minden második megkérdezett szinte mindig az európai csapatnak, ha az Európán kívüli csapat ellen játszik.

Magyarságára az átlagosnál is nagyobb arányban nagyon büszkék a Nyugat- és Közép-Dunántúlon élők (54 és 56%), a nyugdíjasok (50%), és ez az erős magyarságérzet – noha a politikai nézetekkel nem függ erősen össze – szorosan kapcsolódik a kettős állampolgárságról alkotott véleménnyel, az igennel szavazók 50%-a nagyon büszke magyarságára.

Európaiságára csak egyetlen társadalmi csoport büszke az átlagosnál nagyobb mértékben, a roma származásúak (24%), akik számára nehéz a mai magyar világban magyarságukra büszke lenni, s ami ezért felértékeli az európai identitást.

Sik Endre
TÁRKI Rt.