Vissza a TÁRKI nyitóoldalára
TÁRKI logó Közvélemény- és piackutatás Adatbank Társadalomkutatás Kiadványok Magunkról English

Közvélemény- és piackutatás

Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ

 

TÁRKITEKINTŐ – Sajtóanyagok

A TÁRKI előrejelzése az Európai Parlamenti képviselőválasztásra

Az utóbbi egy hónapban viszonylag jelentősen nőtt az MSZP és csökkent a FIDESZ szavazótábora. A FIDESZ szavazók körében jelentős elbizonytalanodás figyelhető meg. Mindennek következtében a teljes népességen belül három százalékpontra csökkent a FIDESZ előnye, a biztos szavazók pártválasztók között pedig valamivel nagyobb az MSZP tábora, mint a FIDESZ-é.

Az utóbbi időszak tendenciáit és a bizonytalan szavazók politikai preferenciáit figyelembe véve a 24 mandátumból 21 mandátum sorsát lehet nagy valószínűséggel megjósolni. A két nagy párt legalább 10-10 mandátumhoz jut és az SZDSZ is biztos résztvevőnek tűnik. A három bizonytalan mandátumból egyet valószínűleg valamelyik kis párt fog elnyerni. Annak esélye nagyobb, hogy így az SZDSZ összesen két mandátumhoz jut, de az MDF is a mandátumszerzés közelében van és ebben az esetben az SZDSZ-nek és az MDF-nek 1-1 mandátum jutna. Nagyobb a bizonytalanság abban, hogy a fennmaradó két mandátumot ki nyeri el. Ez két dologtól függhet, részben a részvételi aránytól, részben pedig attól, hogy melyik párt tudja jobban mozgósítani szavazóit. (A fiatalok körében jelentős a FIDESZ előnye, míg a 60 év felettiek között lényegesen több az MSZP-szavazó.) Alacsony - 40% körüli - részvétel esetén valószínű, hogy az MSZP 12 és a FIDESZ 10 mandátumot szerez, 45% körüli részvételnél a 11-11 mandátumos megoszlás a legvalószínűbb, 50% körüli részvételnél pedig a FIDESZ szavazótábora valamivel nagyobb. Összességében azt várjuk, hogy a két nagy párt között döntetlen körüli eredmény várható és a mérleg nyelvét - akárcsak a 2002-es választásokon - az SZDSZ mandátumhoz jutása billentheti a kormánypártok javára.

Előrejelzésünk tíz nappal a választás előtt készült, annak feltételezésével, hogy a hátralevő időben váratlan esemény nem rendezi át a politikai preferenciákat.

Valószínű szavazatok száma 40%-os részvétel 45%-os részvétel 50%-os részvétel
MSZP 1,5-1,7 millió 46% 45% 43%
FIDESZ 1,4-1,8 millió 42% 44% 45%
SZDSZ 220-250 ezer 7% 6% 6%
MDF 100-160 ezer 3% 3% 4%
Egyéb párt 60-80 ezer 2% 2% 2%
Összesen 3,3-4,0 millió 100% 100% 100%


Adatfelvétel | Adatbányászat | Piackutatás | Pártpreferencia | TÁRKITEKINTŐ